Gudrybės, kaip ilgiau išlaikyti vaisius ir daržoves šviežius

Vilnius
Unsplash.com nuotr.
Reporteris Agnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Norėdami ilgiau išlaikyti šviežiais didžiąją dalį maisto produktų laikome šaldytuve. Ar žinote, kad pomidorus patariama laikyti ne šaldytuve, kitaip jie praras savo skonį? Kad daržovės ir vaisiai džiugintų ir išsilaikytų kuo ilgiau, jas svarbu tinkamai laikyti. Prisiminkite keletą naudingų patarimų, padėsiančių tinkamai išlaikyti šiemetinį vaisių ir daržovių derlių.

 

Kai kurie vaisiai nokdami išskiria etileną, kuris gali paspartinti šalia esančių vaisių ir daržovių nokimo procesą, todėl tokius vaisius patariama laikyti atokiau nuo kitų. Pavyzdžiui, bananus, kivius, mangus, nektarinus, kriaušes, slyvas ir pomidorus reikėtų laikyti vienoje dėžutėje, o obuolius, brokolius, morkas, lapinius žalumynus ir arbūzus – kitoje.

Bulves, svogūnus ir pomidorus laikykite sausoje vietoje. Atkreipkite dėmesį į tai, kad šių produktų rekomenduojama nelaikyti šaldytuve, nes šaltis sugadina jų skonį.

 

Salotų žalumynus ir prieskonines žoleles sudėkite į plastikinius maišelius ir sandariai uždarykite, palikę šiek tiek oro maišeliuose.

Citrusiniai vaisiai (apelsinai, mandarinai, citrinos), ilgiau tinkami vartojimui išsilaikys vėsioje ir nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Citrusinius vaisius taip pat galite laikyti šaldytuve.

Morkos, salotos ir brokoliai ima gesti vos tik juos nuskynus. Juos sudėkite į atskirus plastikinius maišelius ir laikykite šaldytuve. Svarbu, kad daržovės negautų drėgmės, nes kitaip ims dar greičiau gesti.

Nupjaukite lapinę ananaso viršūnę, ananasą apverskite. Taip perskirstysite vaisiaus cukrų, kuris kaupiasi ananaso gale. Tolygiai pasiskirsčius cukrui, ananasas ilgiau išliks šviežias.