REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2019 m. Lapkričio 28 d. 15:09

„Grėjaus namai“ Kėdainiuose kviečia paragauti agurkų ledų

Kaunas

Reporteris IngaŠaltinis: Etaplius.lt


108653

Jei šiltą rudenio vakarą ieškote naujų gurmaniškų potyrių, susigundykite desertu „Tiltas per upę“. Išskirtinai Kėdainiuose karaliaujanti daržovė restorano „Grėjaus namas“ konditerių rankose po ilgų eksperimentų tapo moderniosios gastronomijos šedevru – agurkų ledais. Desertas buvo pristatytas konkursui „Sukurta Kėdainių rajone“.


Foto galerija:

ledai-agurku.jpg
starkus-radzevicius-hagis.jpg

Populiariausias desertas

Dabartinė kulinarinė meistrystė reikalauja trijų dalykų: inovatyvaus požiūrio, netradicinio skonio ir estetinio pasigėrėjimo. Kūrybiškai į šiuos iššūkius pažvelgusi profesionalių meistrų komanda džiaugiasi ne tik rezultatu, bet ir iki šiol prisimena smagias, visus suvienijusias kūrimo, degustavimo ir tobulinimo akimirkas. Ledai yra bene populiariausias klasikinis visų laikų desertas. Niekas nenuginčys, kad ir agurkas labai paplitusi daržovė. Iš pirmo žvilgsnio gan netikėta naudoti agurką desertui, ypač – ledams, tačiau eksperimentai pasiteisino. Iš kokybiškos šviežios grietinėlės tradiciškai gaminamus ledus buvo sumanyta pagardinti šaltyje džiovintų agurkų milteliais. Šis ingredientas ir suteikė netikėtą skonio efektą.

Panaudojo inovacijas

Pirmieji su šaltyje džiovintais produktais eksperimentuoja ir išradingai juos naudoja kulinarijos ir konditerijos meistrai. Džiovinimas ypač dideliame šaltyje (liofilizacija) ateities konservavimas. Net iki -80 °C vakuume džiovinimų daržovių skystis sukietėja ir pasišalina dujų pavidalu. Išlieka produktų aromatinės, skonio, maistinės savybės bei vertingosios medžiagos. Moderniu būdu apdorota daržovė net nepraranda savo formos, tik įgauna daugiau koncentracijos ir stiprumo. Tekstūra keičiasi – ji tampa traški. Išdžiovinus šaltyje gaunami naujos kokybės produktai, kurie labai praturtina ir keičia patiekalų skonį.

Nėra nusivylusių

Desertas patiekiamas tamsiose didelėse lėkštėse. Žavus ledų trikampis dedamas ant šviežių agurkų juostelių. Pagardinama šaukštu Kėdainiuose sukurto agurkų džemo bei šaukšteliu šviežio vasaros medaus. Puošiama agurko žiedeliu ar šviežios mėtos lapeliu. Gausiai apibarstoma džiovintais agurkų kubeliais. Agurkų ledus ragauja ir jiems neatsispiria restorano ir miesto svečiai, užsienio delegacijos. Dar nebuvo nė vieno ragautojo, kuris nenustebtų. Ištobulinti agurkų ledai restorane gaminami nuo šio pavasario.

Desertas „Tiltas per upę“ buvo vienasiš restorano „Grėjaus namas“ sukurtų bei Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmų konkursui „Sukurta Kėdainių rajone“ šiais metais pristatytų produktų.

Įsimintiniausi potyriai restorane – virtuoziškos skonio kelionės nuo užkandžių iki desertų. Restorano virtuvė siūlo keletą labai viliojančių gurmaniškų patiekalų. Kulinariniai šefų ieškojimai „Grėjaus name“ stebina skonių tyrinėtojus ir gurmanus. Restorano meistrai kuria naujus receptus ir atkuria senuosius bei tradicinius lietuviškus ir kitų tautų patiekalus. Visi jie kuriami ir gaminami kruopščiai laikantis klasikinių tradicijų bei subtiliai pritaikant technologines naujoves.

Radvilų receptas ir pasaulio skoniai

Restorano šefai dar prieš gerus 5 metus kartu su gastronomijos istorijos tyrinėtoju profesoriumi Rimvydu Laužiku atkūrė ir šioms dienoms pritaikė senąjį - Radvilų troškinio receptą. Išradinga viduramžių kulinarija Lietuvoje vertino raudonąją mėsą – jautieną. Sultingame troškinyje daržovių skoniai susimaišo ir vienas kitą perdengia. Didžiuliai katilai troškinio buvo verdami viename iš miesto renginių viešai ir juo buvo vaišinami miestelėnai. Vėliau patiekalas buvo įtrauktas į restorano menių. Dabar tai „Grėjaus namų“ virtuvės pasididžiavimas. Šią vasarą troškiniu buvo vaišinami ir „Nacionalinės ekspedicijos“ dalyviai. O kitų šalių valgių gerbėjus pradžiugins nacionalinis škotų patiekalas „Hagis“. Karštas patiekalas senai peržengė savo Tėvynės sienas ir vertinamas visame pasaulyje ir yra išrinktas į 10 keisčiausių patiekalų sąrašą. Sotus, kiek sausokas, bet tvirtos struktūros valgis taip pat tapęs dar vienu mėgstamu delikatesu. Keptas avies skrandis su avienos kepenėlių, plaučių bei širdies ir miežių kruopų įdaru restorane patiekiamas tradiciškai: su bulvių koše ir morkų bei ropių tyre.

Remiamas turinys



REDAKCIJA REKOMENDUOJA