Gastronominis Vilniaus gidas svečiams

Vilnius
Meniu.lt Meniu.lt Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Nors esu tikra vilnietė, tačiau aktyviai lankydamasi po įvairius restoranus nuolat galvoju, ne tik apie tuos, kurie man patinka, bet ir kurie tinkamiausi nusivesti draugus iš užsienio, ką verto dėmesio jiems parodyti, kuo nustebinti ir didžiuojantis pavaišinti. Matomo ir ragaujamo gėrio sostinėje turime tiek daug, kad perliukus atrinkti išties sunku, tačiau sudarius gerą gastro maršrutą įspūdžiai liks nepamirštami.

Atvykimo rytą siūlau pradėti nuo kvapnios kavos ir atsispirti neleidžiančio deserto Užupyje įkurtoje „Liu Paty“ kavinėje. Įspūdingas interjeras ir dar patrauklesni spalvingi desertai pūpsantys ant prekystalio nepaliks abejingų ir taps geros nuotaikos užtaisais visai dienai. Tam, kad sąžinė vėliau negraužtų rekomenduoju pėsčiomis prasieiti per šį žavų rajoną, palandžioti po autentškus jo kemelius, pilnus užslėptų meno kūrinių ir senovinių dekoracijų, užversti galvą į senovinius pastatų stogus, paskaityti Užupio konstituciją svečių kalba.

Kelionę po miestą siūlau pratęsti einant senovine Pilies gatve. Čia pilna įvairių suvenyrų parduotuvėlių, gražių pastatų, jaukių dekoruotų skersgatvių. Kad kelias neprailgtų užsukite į „Fionos cukrainę“ natūralių „gellato“ ledų. Mėgaukitės jais besižvalgydami po išlikusį autentišką Vilniaus senamiestį

Pilies gatve kilkite į kertinę Vilniaus vietą Rotušės aikštę – vieną iš seniausių aikščių, kurioje anksčiau buvo miesto valdžios būstinė. Dabar miesto Rotušėje vyksta įvairūs renginiai, o aplink ją gausu restoranų, kavinių, parduotuvių. Po tiek laiko jau būsite išalkę, tad pietums drąsiai prisėskite senoviniu lietuvišku žodžiu pavadintame „Saula“ restorane, iš kurio terasos atsivers puikus šios aikštės vaizdas. O jeigu visgi pasirinkite prisėsti viduje, pateksite į senovinį šviesų skliautuotą rūsį, kurio sienos dailiai išmargintos tautinių raštų elementais, bei vietomis išlikusiomis originaliomis 16-17 a. freskomis. Meniu rasite modernios lietuviškos virtuvės patiekalus, ruošiamus iš vietos ūkių tiekiamų produktų, nuo mėsos ar žuvies iki pieno bei daržovių. Įspėju, kad čia nerasite tokių patiekalų, kaip žymieji cepelinai ir taip dar geriau, nes lietuviškoje virtuvėje turime daug įvairesnių skonių.

Iš Rotušės aikštės kviečiu pažvelgti į miesto panoramą nuo Barbakano kalno, pasivaikščioti po Aušros vartus. Ekskursiją tęskite po podiumu vadinamą Vokiečių gatvę, ja eikite link vienos iš pagrindinių, Vilniaus gatvės. Pastarąją priėjus vakarienei rinkitės 30 geriausių restoranų rinkimuose pirmą vietą užėmusį „Džiaugsmą“. Čia taip pat propaguojama vietinė sezoninė virtuvė, o pripažintas šefas Martynas Praškevičius netgi teigia pats asmeniškai pažįstantis kiekvieną ūkininką, iš kurio perka produkciją. Pasak šeimininko, tai yra restoranas be fanfarų, kurio esmė prasideda nuo lietuviško produkto ir skonių dalinimosi prie stalo. Tad ragaukite starterius, pagrindinius patiekalus ir dalinkitės į sveikatą.

Vakarą siūlome pratęsti šurmuliuojančioje, pagrindinėje sostinės naktinio gyvenimo arterijoje, Islandijoje gatvėje. Čia durys po durų skleidžia skirtingą muziką ir kviečia užeiti. Jeigu norite aptarti dienos įspūdžius prie gero kokteilio, užeikite į nedidelį, tačiau įtaigų „speak easy“ pobūdžio barą „Alchemikas“ ir iš gausaus kokybiškų kokteilių patiekiamų įspūdingose taurėse meniu išsirinkite sau skaniausią. O jeigu norisi daugiau, ar kyla noras pašokti? Esate kaip tik ten, kur reikia, tad pirmyn rinktis kitas vietas, nes Vilnius vakarais nemiega!