REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2018 m. Gruodžio 18 d. 09:37

Gardžiuokimės su gargždiške Rūta Grikšiene

Klaipėda

Autorės nuotr.

Reporteris Gargždų BangaŠaltinis: Etaplius.lt


64997

Valgyti reikia, niekur nedingsi. Taip atsidūsta ir mėgstančios virti, kepti šeimininkės, ir pavargusios nuo maisto ruošimo, ir tos, kurios mieliau laiką virtuvėje iškeistų į kitą veiklą. R. Grikšienė įsitikinusi, kad norint galima būtinybę suderinti su malonumu.

„Kol ištekėjau, maistą daugiausia gamino mama. Iš jos ir išmokau ruošti paprastus valgius, kuriuos vėliau pradėjau savaip keisti – „primekerioutė“, – žemaitiškai prisipažino gargždiškė Rūta. Įdomesnių valgių receptų ji anksčiau ieškodavo specialiose knygutėse, dabar – žurnaluose, internete ir... „Bangos“ paskutinio puslapio rubrikoje „Gardžiuokimės su...“ „Negalvojau, kad ir pati kada nors „atsidursiu“ laikraštyje“, – šypsojosi moteris, pakvietusi pasivaišinti keptu netikru zuikiu.

Paklausta, ką labiau mėgsta gaminti, – saldumynus ar kulinarinius patiekalus – Rūta tik pakraipė galvą. „Yra Kalėdos, Velykos. Vien pyragais gyvas nebūsi. Vasarą uogos, šaltibarščiai – pagrindinis valgis, greičiau paruošiami ir lengvesni patiekalai. Dabar, atšalus orams, dažniau kepu plokštainį, verdu cepelinus, ruošiu mėsiškus valgius, nes norisi sotumo“, – vardijo moteris. Kad vyras ir du sūnūs būtų sotūs, jai tenka ne tik rankoves pasiraitoti, bet gerokai ir galvą pasukti. Vienas sūnus nemėgsta ankštinių daržovių, kitas – šviežių. Šviežių kopūstų sriubos vienam neįsiūlysi, o raugintus kopūstus valgo. „Kartais ir piktumas paima, bet susiderinam“, – šypsodamasi pasakojo Rūta.

Suderina ji ir maisto ruošimą, darbą bei savo pomėgį – buvimą gamtoje ir aplinkos puoselėjimą. Nuo ankstyvo pavasario iki pat rudens moteris sodina gėles prie savo namų J. Basanavičiaus gatvėje, kurios džiugina ir praeivių akis.

Gimtojo Antkopčio, kuris netoli Ablingos, pievose Rūta prisirenka įvairiausių vaistažolių, kurių arbatą labai mėgsta. „Kasmet prisiskinu dilgėlių, Petro raktų, jonažolių, takažolių, kraujažolių, bajorių, liepžiedžių, pušų pumpurų, prie namų pasisėju čiobrelių, medetkų, auginu kelių rūšių mėtų, melisų“, – vardijo Rūta augalus, kurių arbatą šeima vartoja, kai sunegaluoja, o pati mėgaujasi kasdien.

SKANUSIS ZUIKIS

  • Reikės 1 kg kalakutienos, pusės puodelio grietinėlės, 1 puodelio džiūvėsėlių, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 morkos, 2 kiaušinių, pipirų ir žiupsnelio kitų mėgstamų prieskonių, 300 g sūrio.

    Smulkiai supjaustytas svogūną ir česnako skilteles reikia pakepinti įkaitintame aliejuje. Didesniame dubenyje sumaišyti su jais maltą kalakutieną, džiūvėsėlius, grietinėlę, burokine tarka sutarkuotą morką ir kiaušinius. Pagardinti prieskoniais, pasūdyti ir mažučiais kubeliais supjaustyti fermentinį sūrį. Išmaišyti, išminkyti ir drėgnomis rankomis suformuoti kepaliuką. Jį galima įkišti į kepimo rankovę ir tada kepti 180 C orkaitėje 50–60 min. Likus kepti 15 min. rankovę prakirpti, kad zuikis apskrustų. Galima kepti ir kepimo inde. Tuomet kelis kartus reikėtų aplaistyti susidariusiu skysčiu. Pjaustyti ne anksčiau kaip po pusvalandžio, kad netrupėtų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA