Gardžiuokimės su gargždiške Danute Jarutiene

Klaipėda
Reporteris Gargždų Banga Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

„Virtuvė mane traukė nuo mažens. Jeigu tėvai būtų išleidę į mokslus, būčiau tapusi virtuvės šefe arba kulinare“, – šypsojosi Danutė Jarutienė. Valgių gaminimas jai maloniausias užsiėmimas iki šiol.

Neseniai savo 80-ąjį gimtadienį minėjusi Danutė pati pagamino šventinę vakarienę, į kurią susirinko artimieji. „Viskas paprasta: paruošiau porą karštų mėsos patiekalų, mišrainių, salotų, iškepiau pyragą su vynu“, – kuklindamasi vardijo jubiliatė.

Vienas maloniausių jos užsiėmimų – suktis virtuvėje. „Stebiuosi, kad mano bendraamžės negamina sau valgio. Aš kasdien valgau šviežią maistą – ruošiu pusryčius, pietus ir vakarienę“, – kalbėjo gargždiškė. Ir nesvarbu, kad našlė gyvena viena.

Kaimynai pastebi, kad jos namai dažnai kvepia pyragais. Pati jų mažai valgo, bet vaišina vaikus, anūkus, giminaičius, drauges. Jai netrūksta nuoširdžios bendrystės.

D. Jarutienė pasakojo, kad daug išmokusi iš savo babos (močiutės). Ir dabar prisimena jos gardžią sriubą ir stengiasi panašią virti. Nepamiršo kastinio – kartais pasigamina sau ir svečius vaišina. Smalsi ir imli Danutė kulinarijos subtilybių mokėsi iš aplinkos. Likimas lėmė jaunystėje kelis mėnesius praleisti kolūkio pirmininko šeimoje – išmoko kepti mėsos kepsnius, įvairius gardėsius.

Pašnekovė prisiminė šeimininkių rūpesčius sovietmečiu, kai reikėdavę virti sriubą „iš kirvio“: parduotuvės buvo tuščios – prie žirnelių ar majonezo eilėse tekdavo stumdytis. Bepigu dabar, kai lentynos lūžta nuo visokių gėrybių, tik pensininkui ne viskas įperkama.

Danutė domisi šiuolaikine virtuve – nepraleidžia televizijos laidų šia tema, skaito knygas. Tačiau dažnai prisimena ir senų valgių receptus. Antai prieš kelis dešimtmečius ji pradėjo kepti vaflius, kurie iki šiol neprarado populiarumo. Juk kepami iš natūralių produktų – sviesto, kiaušinių, be konservantų, ilgas galiojimo laikas. Kiekvienas apsidžiaugia, gavęs tokią Danutės dovaną.

Mėsos patiekalai, paruošti senoviškai, su tradiciniais prieskoniais, irgi gardu. Juk ne visiems patinka mėsos, marinuotos su medumi, kiviais, apelsinais bei egzotiškais prieskoniais, skonis.

Maltos mėsos krepšeliai

  • Reikia malto kiaulienos kumpio, juodųjų pipirų, muskato riešuto, druskos, fermentinio sūrio arba grietinės, 1 kiaušinio. Mėsą paruošti panašiai kaip kotletams.
  • Įdarui supjaustyti rūkytus lašinukus, svogūną, česnaką, saldžiąją papriką. Viską sumaišyti su druska ir pipirais.
  • Formuoti mėsos rutuliuką, jame įspausti duobutę ir įdėti pusantro šaukštelio įdaro. Kepti įkaitintoje orkaitėje 40–50 min. Baigiant galima užberti fermentinio sūrio arba po šaukštelį grietinės. Patiekti su bulvėmis.