Angle down Atgal

Gardžiausias šiupinys

Priekuliškės verslininkės Rimos Šiaulienės virėjų komandos „Šiaulynas“ išvirtą gardų ir sotų šiupinį šį pavasarį paragavusieji prisimins iki kitų metų tradicinės Šiupinio šventės Priekulėje. Jis ypatingas tuo, jog išvirtas pagal autentišką Mažosios Lietuvos receptą.

Verslininkė R. Šiaulienė, nusprendusi dalyvauti Priekulę garsinančioje Šiupinio šventėje, subūrė profesionalių virėjų komandą, dirbančių UAB „AR Šiauliai“. Ji išvirė ir pristatė renginio dalyviams šiupinį, šio krašto kulinarinio paveldo patiekalą.

Ilgai kunkuliavo 30 litrų puodas – virėjoms padėjo pagalbininkai. Maišyti teko ir pačiai verslininkei. Visiems, kurie ragavo, labai patiko šiupinys. „Kaip virti, mus konsultavo nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas. Darėme viską taip, kaip liepė. Mūsų šiupinys buvo gardžiausias, nes virtas pagal autentišką lietuvininkų receptą. Jis buvo toks tirštas, kad įsmeigtas šaukštas stovėjo“, – patenkinta kalbėjo R. Šiaulienė.

Šiupiniui (vienai porcijai) reikia 100 g kiaulienos mentės arba kumpio, vieno rūkyto kiaulės šnipo, skiltelės česnako, 8 g morkų, 10 g pastarnokų, 8 g svogūnų, lauro lapo, 2 kvapiųjų pipirų, žiupsnelio džiovintų čiobrelių, druskos, 80 g perlinių kruopų, 80 g raibųjų žirnių, 80 g rudųjų pupelių, 5 g kiaulinių taukų.

Klaipėdos senajame turguje galima rasti seniausios veislės raibųjų žirnių. Per naktį išmirkius jie labai gerai išverda. Galima naudoti ir įprastus geltonus žirnius.

Į puodą sumesti nuvalytas daržoves (česnakus, morkas, pastarnokus ir svogūnus), nedideliais gabalais supjaustytą kiaulieną ir rūkytą kiaulės šnipą. Užvirinus nugraibyti putas, tada suberti čiobrelius, kvapiuosius pipirus, lauro lapus, pagardinti druska ir virti ant nedidelės ugnies 2 valandas. Mėsą ir daržoves išgriebti kiaurasamčiu. Į likusį nuovirą suberti išmirkytas perlines kruopas, žirnius, pupeles ir virti, kol suminkštės.

Kiaulieną supjausčius mažesniais gabaliukais apskrudinti taukuose ar kaimiškame lydytame svieste. Išgriebtas daržoves sutrinti trintuvu. Keptą mėsą su jomis gerai išmaišius, viską sudėti į dubenį. Ant „kalvos“ uždėti kiaulės šnipą.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite