meniu.lt
Angle down Atgal

Egzotiška ir pavojinga Australijos virtuvė

Tolimoji Australija garsėja baimę keliančiais vorais ir kitais gyviais, tačiau kas galėjo pamanyti, kad pavojingi gali būti ne tik jie, bet ir kai kurios virtuvės tradicijos? Leisdamiesi į skonių kelionę po Australiją pasiruoškite netikėtiems atradimams ir dalelei laukinės gamtos jūsų lėkštėje!

Tolimoji Australija garsėja baimę keliančiais vorais ir kitais gyviais, tačiau kas galėjo pamanyti, kad pavojingi gali būti ne tik jie, bet ir kai kurios virtuvės tradicijos? Leisdamiesi į skonių kelionę po Australiją pasiruoškite netikėtiems atradimams ir dalelei laukinės gamtos jūsų lėkštėje!

Rizikingas būdas numalšinti troškulį

Kai ryte įjungiate elektrinį virdulį ir neskubėdami laukiate, kada galėsite užplikyti arbatžoles, Australijoje pamatysite visai kitokį arbatos ruošimo būdą.

Arbata „Billy“ (angl. Billy tea) yra gaminama ypatingai. Ją geriausiai ruošia vietiniai, tad paprašykite jų pagalbos, nes jums tikrai prireiks įgudusios rankos – vienas netikslus judesys ir galite skaudžiai nukentėti.

„Billy tea“ arbata yra verdama ploname alaviniame katilėlyje ant laužo. Kai vanduo užverda, katilėlis nuimamas nuo ugnies, o į jo vidų įberiama sauja arbatžolių. Norėdami suteikti prieskonio, australai įmeta vieną eukalipto lapą. Tuomet prasideda pasirodymas.

Į katilėlio šoną arbatos virimo meistrai kelis kartus pabeldžia pagaliuku, tada suima už karštos rankenos (dažniausiai girgždančios ir kaži kiek dar atlaikysiančios) ir ima sukti katilėlį 360° kampu! Ištiesta ranka jie siūbuoja katilėlį su verdančiu vandeniu aukštyn ir žemyn kol centrifugos efektas nusodina arbatžoles. Jeigu akimirką suabejotumėte, o ranka sustingtų, verdantis vanduo pasipiltų į šalis. Tikri australai sako, kad Billy arbatos skonis – visai nesvarbus, svarbiausia, meistriškas atlikimas.

Kitokia tradicinė virtuvė

Numalšinę troškulį, persikelkime į ankstesnius laikus, kai Australijos čiabuviai savo stalą nuklodavo viskuo, ką galėjo surinkti ir sumedžioti. Maisto racioną tuo metu sudarė laukinė gyvūnija ir augalija, buvo valgoma daug proteinų ir geležies turinti emu bei kengūrų mėsa, rizikuojama dėl gyvybės norint paskanauti krokodiliena.

Modernioji virtuvė vietinius Australijos valgius bendrai vadina „Bush Tucker“, o jų neįprastais skoniais ima eksperimentuoti ir savo patiekaluose. Tad nenustebkite, jei skaitydami restorano meniu aptiksite daug paslaptingai skambančių ingredientų: uogų, žolelių ir net vabzdžių, kurių paragavę liksite nustebę.

Populiari emu mėsa

Strutiena Australijoje yra valgoma nuo senovės, o dabar yra ir specialios stručių emu fermos. Sveika, daug geležies ir proteinų turinti mėsa savo skoniu primena jautieną. Kadangi yra labai liesa, geriausia ją valgyti mažai arba vidutiniškai iškeptą. Dauguma restoranų taip ją ir patieks: marinuotą pusžalį kepsnį.

Kengūrų medžioklė

Nors kengūrų fermų Australijoje nėra, šiuo metu jų medžioklė yra skatinama dėl populiacijos kontrolės. Gera žinia ta, kad šių gyvūnų patiems medžioti neprireiks – kengūros pjausnį galite nusipirkti net ir maisto prekių parduotuvėje. Vis dėlto mes rekomenduojame apsilankyti tradicinės virtuvės restorane, kur ši mėsa patiekiama tiesiog meniškai. Australai kengūros mėsą mielai deda ir ant picos, į suvožtinius ar salotas, ji ne tik liesa, bet ir turi antikancerogeninių savybių.

Krokodiliena – reta

Kitaip nei stručio ar kengūros mėsa krokodiliena yra reta ir laikoma delikatesu, tad jos paragauti greičiausiai galėsite tik restorane. Dažniausiai ji patiekiama kartu su mango griežinėliais ir baziliko padažu, tačiau kai kur rasite receptų, rekomenduojančių mėsą pagardinti druska ir pipirais, pamirkyti miltuose ir – sumaišius su pasukomis bei karštu padažu – kepti.

Neįprasčiausios žaliosios skruzdės

Labiausiai mus nustebinęs ingredientas – žaliosios skruzdės. Kai kurie restoranai jas naudoja pagardinti užkandžius, pavyzdžiui, ožkos sūrio gaminį chèvre. Šių skruzdžių skonis primena žaliosios citrinos ir kalendros mišinį, tačiau jas perkandus, laukia dar didesnis netikėtumas. Skruzdžių kūnelių viduje yra išlikusi rūgštis, kuri atsidūrusi ant liežuvio ima sproginėti kaip saldainis! Toks žaliųjų skruzdžių pagardas yra vadinamas „Gulguk“.

Apžvelgę pačius netikėčiausius Australijos virtuvės įpročius, tikimės, kad įkvėpėme jus naujai kelionei! O susiruošę, išdrįskite paragauti net ir keisčiausiai skambančių valgių, atsigaivinkite Billy Tea arbata ir pakalbinkite visada besišypsančius vietinius. Linkime skanių įspūdžių!

www.meniu.lt

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite