REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2019 m. Gegužės 19 d. 09:00

Dieta be dietos. Kaip geriausia mesti svorį?

Šiauliai

Posakis. Ne veltui yra sakoma, kad korėjietis, valgydamas ir gerai kramtydamas ryžių saujelę, bus sotesnis negu anglas, paskubomis suvalgęs žlėgtainį. (Vitchakorn Koonyosying ir Louis Hansel nuotr.)

Jurgita KastėnėŠaltinis: Etaplius.lt


83122

Mokslinis eksperimentas įrodė, kad dieta – ne pats geriausias būdas mesti svorį.

Grupei žmonių buvo pasiūlyta visos dienos normą suvalgyti per du kartus: 8 val. ir 20 val. Visą dieną minėti žmonės buvo išalkę, pradėjo prastai miegoti, prasčiau dirbti, o jų svoris padidėjo. Pasirodo, organizmas įsisavino tik 75 proc. maiste esančių baltymų, todėl riebalų sankaupos labai padidėjo.

Vėliau mitybos režimas, palikus tą patį racioną, buvo pakeistas taip: pusryčiai – 8 val., pietūs – 14 val., vakarienė – 18.30 val. Eksperimente dalyvavę žmonės nebejautė alkio, jų svoris ir visi kiti rodikliai susinormalizavo. Organizmas pasisavino 85 proc. baltymų. Pradėjus duoti šiems žmonėms priešpiečius, buvo pasisavinami beveik visi baltymai. Žmonių savijauta pasidarė puiki, svoris idealus.

Panašiais eksperimentais nustatyta, kad vidutinio amžiaus ir linkusiems tukti žmonėms geriau valgyti penkis kartus per dieną, o vyresniems – iki šešių kartų. Pastariesiems reikėtų dažniau valgyti, tačiau nedidinti raciono, pietus ir pusryčius padalyti į dvi dalis.

Norintiesiems numesti svorio patartina valgyti neskubant, nes prastai sukramtytas maistas yra blogiau pasisavinamas. Rekomenduojama kiekvieną kąsnį kramtyti po 30–40 kartų ir tik po to jį nuryti. Greitai valgant, alkio slopinimas smegenyse atsilieka nuo tikrojo sotumo jausmo. Žmogus suvalgo žymiai daugiau, negu jam reikia, o signalai apie tai nespėja ateiti į smegenis. Dėl to, kai pagaliau žmogui išnyksta alkio jausmas, jis būna persivalgęs.

Ne veltui yra sakoma, kad korėjietis, valgydamas ir gerai kramtydamas ryžių saujelę, bus sotesnis negu anglas, paskubomis suvalgęs žlėgtainį.

„Etaplius“ informacija



REDAKCIJA REKOMENDUOJA