REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2022 m. Vasario 13 d. 16:40

De­ser­tas su ka­ra­me­le – ame­ri­kie­tiš­kas sū­rio tor­tas

Vilnius

(Azerbaijan_stockers nuotr.)

Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt


204231

Karamelei pagaminti užtenka vos kelių produktų: cukraus, sviesto bei riebios grietinėlės. Paprastai išskiriamos dvi karamelės rūšys: kieta ir kreminė, skysta karamelė. Gaminant skystą karamelę, t. y. kepinant cukrų, yra įpilama šiek tiek vandens, o ruošiant kietą karamelę, šis elementas nereikalingas.

Ruošiant klasikinę kreminę karamelę, pirmiausia keptuvėje ant nedidelės ugnies reikėtų pakaitinti cukrų. Tuomet į keptuvę įpilti šiek tiek vandens, padidinti ugnį iki vidutinės ir viską apie 4–5 min. pakaitinti, kol gautas mišinys įgaus sodrią vario spalvą. Galiausiai į keptuvę pilama grietinėlė ir dedama sviestas. Supylus šiuos ingredientus, viską nuolat maišykite, kai karamelė taps vientisos konsistencijos. Tuomet nukelkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite jai atvėsti.

Karamelę gaminti reikėtų puode ar keptuvėje su storesniu dugnu – mat tokiu būdu kaitinamas cukrus nesudegs. Gaminant karamelę, eksperimentuoti nepatartina ir su cukrumi. Geriausią rezultatą gausite pasirinkę tradicinį baltąjį, rafinuotą cukrų. Jis pagamintas iš cukranendrių arba cukrinių runkelių, todėl lengvai tirpsta ir karamelės masė tampa itin tolygi. Neatsiejama karamelizacijos proceso dalis – cukrus. Šis procesas vyksta lėtai jį kaitinant.

Naminę karamelę galima naudoti praktiškai visur: ja gardinti ledus, netgi pusrytinį jogurtą, granolą ar vaflius. Karamelė – puikus ingredientas ir pertepant įvairiausius tortus, gardinant pyragus, keksiukus.

Nekeptas sūrio pyragas su karamele ir graikiniais riešutais

Jums reikės:

  • 200 g graikinių riešutų
  • 180 g datulių be kauliukų
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto

Kremui:

  • 500 g kreminio sūrio
  • 2 v. š. medaus
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 50 g smulkintų graikinių riešutų
  • 100 g saldžios grietinėlės
  • 10 g želatinos

Karamelei:

  • 100 g cukraus
  • 20 g sviesto
  • 120 ml plaktos grietinėlės

Pabarstymui:

  • 1 v. š. smulkintų graikinių riešutų
  • 2 v. š. migdolų drožlių

Gaminimas:

Iš vakaro užpilkite datules vandeniu ir palikite brinkti per naktį. Kitą dieną vandenį nupilkite ir gaminkite pyragą.

Graikinius riešutus apie 5–8 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje, o po to leiskite jiems atvėsti. Skrudintus riešutus ir išbrinkusias datules sudėkite į elektrinį trintuvą, įpilkite šaukštelį vanilės ekstrakto ir viską sutrinkite.

Paruošta mase išklokite apvalios kepimo formos dugną bei sieneles ir dėkite į šaldytuvą. Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Pakaitinkite saldžią grietinėlę, supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi bei vanilės ekstraktu, tuomet suberkite smulkintus graikinius riešutus, grietinėlę ir viską gerai išmaišykite.

Paruoštą kremą supilkite ant atšaldyto ir sustingusio pyrago pagrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą.

Nedideliame puodelyje išlydykite karamelei skirtą cukrų, tuomet įdėkite sviesto ir atsargiai išmaišykite. Kai sviestas išsilydys, nukelkite puodą nuo viryklės, įpilkite dalį plaktos grietinėlės, pamaišykite ir tik tuomet supilkite likusią plaktą grietinėlę. Puodą vėl uždėkite ant viryklės ir maišydami virkite apie 5 minutes.

Kai karamelė atvės, užpilkite ją ant atšalusio pyrago ir apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais bei migdolų drožlėmis.

Skanaus!

Pranešimas spaudai

 



REDAKCIJA REKOMENDUOJA