Daugėja žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto

Vilnius
Pixabay.com nuotr.
Reporteris Skaistė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, nuo šių metų pradžios užregistruota 18 ūminių žarnyno infekcijų protrūkių, kilusių dėl viešojo maitinimo įmonėse pagaminto nesaugaus maisto. Šių protrūkių metu susirgo 144 asmenys, iš jų 70 vaikų.

VMVT duomenimis, daugiausiai protrūkių šiais metais buvo užfiksuota Panevėžyje - 5, Vilniuje - 3, Šiauliuose, Klaipėdoje, Palangoje, Šilutės ir Trakų rajonuose - po 1.

Šiemet net 7 protrūkiai iš 18 nustatyti vaikų lopšeliuose-darželiuose. Pavienių atvejų užregistruota kaimo turizmo sodyboje, senelių globos namuose, kavinėse ir restoranuose.

Pagal kelerių metų statistiką, žarnyno infekcijų protrūkių metu dominuoja salmoneliozės (12 atvejų iš 18) ir kitų bakterijų sukelti apsinuodijimai.

Specialistų susirūpinimą kelia tai, kad pastaraisiais metais šių protrūkių daugėja, kaip ir dėl jų nukentėjusių asmenų. Pvz. 2016 m. buvo užregistruota 13 protrūkių, kurių metu nukentėjo 160 asmenų, iš jų - 60 vaikų, 2017 m. -14 protrūkių, 168 asmenys, iš jų - 93 vaikai.

„Daugeliu atvejų protrūkių priežastimi tampa būtent higienos reikalavimų nesilaikymas arba bakterijų ar virusų nešiotojais tapę virtuvės darbuotojai. Kitais metais mokymų, paremtų praktiniais pavyzdžiais ir užduotimis, įgytų žinių vertinimu organizuosime dar daugiau“, - pabrėžė VMVT direktorius Darius Remeika.

Šiuo metu Marijampolės VMVT vykdo dar vieną ūmios žarnyno infekcijos protrūkio tyrimą, kurio metu nukentėjo 16 asmenų. Specialistai aiškinasi, ar incidentas galėjo kilti dėl netinkamos viešojo maitinimo įmonės veiklos.

ELTA