Angle down Atgal

Būk herojus – išgelbėk maistą!

Pagalvok, ar mestum savo pinigus į šiukšlių dėžę? Ar žinojai, jog Europoje per metus yra išmetama apie 88 milijonai tonų maisto, kuris kainuoja 143 milijardus eurų? Per metus Lietuvos namų ūkiai išmeta 54 tūkst. tonų maisto, o vidutinis namų ūkis – 132 kg maisto. Šventiniu laikotarpiu maisto švaistymas padidėja beveik du kartus. Tai gi, kaip tapti herojumi ir išgelbėti maistą?

Visų pirmą, prieš šventes išsiaiškinkite, kiek žmonių sės prie šventinio stalo ir tada galite planuoti šventinį valgiaraštį. Labai svarbu suprasti, kad nereikia prigaminti tiek maisto, kad „lūžtų stalai“, nes per šventes paruoštos vaišės skirtos valgyti, o ne stalams puošti. Taip pat, verčiau pirkti mažiau maisto, bet pirkti jį kokybišką. Taip suvalgysime daugiau pagamintų vaišių ir mažiau išmesime į šiukšlių dėžę.

Turbūt kyla klausimas, kaip suskaičiuoti, kiek reikia maisto vienam žmogui? Vienam suaugusiam žmogui reikia ne daugiau kaip 1 kg maisto. Į šį kiekį įeina: užkandžiai (200-250 g), gėrimai (300 ml.), salotos (180 g), bulvės ar ryžiai (120-150 g), mėsa ar žuvis (150-200) ir desertai (120-140 g). Jei ant šventinio stalo yra daug įvairių patiekalų, tuomet juos valgykite saikingai ir pasimėgaudami.

Labai dažnai maistas tampa sugadintas, nes per ilgai yra laikomas kambario temperatūroje. Todėl ant stalo patiekite mažesnį kiekį maisto, o jį suvalgius, patiekite dar kartą. Visiems pavalgius, vaišių likučius sudėkite į indelius ir į šaldytuvą. Kitą dieną gaminkite patiekalus iš maisto likučių. Pavyzdžiui, jei liko daug ryžių, galite iškepti apkepą arba pagaminti salotas.

Yra įvairių receptų kaip galime panaudoti maisto likučius, reikia tik „įjungti savo fantaziją“ ir „panaršyti internete“. Taip pat nepamirškime – visuomet maistą galima užšaldyti ir suvalgyti po kelių savaičių.

Tu gali tapti herojumi ir išgelbėti maistą! Tai nėra sunku, reikia tik planuoti ir pasitelkti savo fantaziją. Taip sutaupysi ne tik savo pinigus, bet saugosi gamtą.

Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė, dietistė Ieva Drochnerytė

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite