Angle down Atgal

Bao bandelės – sparčiai populiarėjantis pasaulyje kiniškas užkandis

Jei mėgstate Tolimųjų Rytų virtuvę, bao bandelės jums tikrai pažįstamos; pastaruoju metu jos vis dažniau randa vietos ir ant europiečių stalo kaip lengvas užkandis ar net pagrindinis patiekalas. Kas lėmė šių bandelių populiarumą, sunku pasakyti - galbūt jų universalumas, palyginti lengvas ir ilgai netrunkantis gaminimas, na, ir patogumas

Jei mėgstate Tolimųjų Rytų virtuvę, bao bandelės jums tikrai pažįstamos; pastaruoju metu jos vis dažniau randa vietos ir ant europiečių stalo kaip lengvas užkandis ar net pagrindinis patiekalas. Kas lėmė šių bandelių populiarumą, sunku pasakyti - galbūt jų universalumas (bao bandelėms tinka įvairiausi įdarai: ir mėsa, ir sūris, ir daržovės, jos gali būti ir desertinės, su saldžiu užpildu), palyginti lengvas ir ilgai netrunkantis gaminimas, na, ir patogumas - jas galima valgyti tiesiog rankomis, pasiimti į pikniką, kelionę, ar į darbą pietums.

Bao bandelės kildinamos iš Kinijos, kur kartais vadinamos „bao-zi“. Čia jos tokios mėgiamos, kad yra apipintos įvairiausiomis istorijomis. Pasak vienos legendos, šių bandelių recepto autorius - senovės kinų karybos strategas Žu Ge Li Angas. Galima tik spėlioti, kodėl karybos ekspertas sumanė šeimininkauti virtuvėje, Galbūt jam prireikė praktiško recepto didelei kariuomenei pamaitinti? Šiaip ar taip, Žu Ge Li Ango kulinariniai bandymai pavyko, ir netrukus jo bandelės tarp kinų labai išpopuliarėjo. Tiesa, esama ir keistesnių, net kraupokų, istorijų apie bandelių atsiradimą. Štai kita kinų legenda pasakoja apie viename Kinijos krašte garbintą piktą upių dievą, kuris reikalaudavo žmonių aukų – į upę kartkartėmis reikėdavo įmesti nukirstas žmonių galvas! Žmonės nusprendė žiaurųjį dievą pergudrauti ir prikepė didelių, mėsos atliekomis įdarytų ryžių miltų bandelių, kurias ir sumetė į upę. Dievybei šios bandelės taip patiko, kad daugiau žmonių aukų jis nebereikalavo, o žmonės ėmė kepti ir mažesnes ir gardesnes, sau patiems skirtas bandeles. Dar viena istorija byloja, kad bao bandelėmis šiaurinėse šalies žemėse gyvenę žmonės gelbėdavosi nuo šalčio - žiemą jiems dažnai nušaldavo ausys, todėl imtos kepti karštos, aštriais prieskoniais įdarytos bandelės, kurios sušildydavo, ir jos būdavo neapvalios, o pusmėnulio formos – kad būtų panašios į ausis, mat taip norėta pabrėžti, kad šią kūno dalį reikia ypač saugoti nuo speigo.

Manoma, kad iš Kinijos bao bandelės paplito po kaimynines šalis, kur atsirado įvairiausių jų variacijų. Paprasčiausios bao bandelės gaminamos iš ryžių arba kviečių miltų tešlos, iš kurios suformuojami apvalūs pyragėliai, Jie termiškai apdorojami garuose, nors gali būti ir verdami riebaluose ar kepami. Tiesa, tokios paprastos bandelės - tik bazinis receptas, užkandinėse ir restoranuose dažniausiai siūlomos bandelės su įdarais.

Bao bandelės būna skirtingų dydžių, paprastai jos valgomos su įvairiais padažais - Azijoje jums prie šių bandelių tikrai patieks sojos padažo, taip pat įvairių aštrių pagardų, aliejų ir smulkintų žalumynų. Kinijoje bao bandelės - vienas populiariausių pusryčių patiekalų.

Kinija - didelė ir įtakinga valstybė, nenuostabu, kad jos virtuvė formuoja ir kaimyninių šalių kulinarines tradicijas. Iš Kinijos bao bandelės paplito Malaizijoje, kur jos vadinamos pau, Filipinuose, Tailande, Japonijoje ir kitose Tolimųjų Rytų kraštuose. Kolonializmo laikais Indonezijoje šeimininkavę olandai atsivežė šių bandelių receptą į savo tėvynę, ir dabar Olandijos prekybos centruose galima rasti ir gatavų, ir šaldytų bao bandelių - tai populiarus greitas užkandis. Olandai mėgsta įvairia mėsa užpildytas bandeles, Malaizijoje, musulmoniškoje šalyje, įdaro negalima gaminti su kiauliena, užtat dedama daug daržovių ir aštrių prieskonių mišinių, ypač kario, kartais į bao įkepamas putpelės kiaušinukas, o Japonijoje populiarios saldžios bandelės su saldinta raudonųjų pupelių koše.

Ar galima bao bandelių pasigaminti patiems? Žinoma - paruošti tešlą nėra sudėtinga (tiesa, ją būtina gerai išminkyti, antraip bandelės nebus purios), įdarų, kaip matote, gali būti įvairiausių. Didžiausias iššūkis šiuo atveju bus bandelių terminis apdorojimas garuose - Azijoje tam naudojamas ryžiams virti skirtas garpuodis. Būtent toks bandelių terminis apdorojimas garantuoja jų ypač švelnią ir purią tekstūrą. Jei specialaus puodo neturite, galite mėginti bandeles kepti orkaitėje ar net riebaluose ant keptuvės, tiesa, tai jau bus greičiau jūsų kulinarinė improvizacija, nei autentiškos putliosios bao bandelės.

www.meniu.lt

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite