REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2021 m. Liepos 3 d. 17:20

Au­ga­li­niai gė­ri­mai – ir de­ser­tams

Šiauliai

(Azerbaijan_stockers nuotr.)

Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt


180372

Va­sa­rą ieš­ko­me ne tik gai­ves­nių, leng­ves­nių pa­tie­ka­lų, bet ir gė­ri­mų bei de­ser­tų. Karš­tą die­ną jie at­gai­vi­na ir pra­džiu­gi­na sko­nio re­cep­to­rius. Thier­ry Lauv­ray, kon­di­te­ri­jos eks­per­tas, sa­ko, kad au­ga­li­niai gė­ri­mai tin­ka ne tik įvai­riems kok­tei­liams, glot­nu­čiams ar šal­tos ka­vos gė­ri­mams, bet ir de­ser­tams ga­min­ti.

Augaliniai gėrimai yra skanūs ir sveiki produktai, jie ne tik maistingi, bet ir pasižymi įvairiausių vitaminų gausa. Kaip ir įprastame piene, šiuose gėrimuose yra daug baltymų. Taip pat juose gausu svarbių mikroelementų, tokių kaip kalcis, fosforas ar vitaminas B12, o daugelis augalinio pieno rūšių yra praturtintos vitaminu D. Be to, šis produktas galėtų tapti sveika ir skania alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės arba vadovaujasi veganiškos mitybos principais.

Plačios desertų galimybės

Anot T. Lauvray, dėl saldesnio skonio augaliniai gėrimai, tokie kaip ryžių, migdolų ar avižų, puikiai tinka ir gaminant įvairiausius pusryčių dubenėlius su uogomis, juos galima naudoti kepant saldžius blynus ir gaminant desertus, pavyzdžiui, ledus ar pudingus, taip pat kepant pyragus ar keksiukus.

Avižų gėrimas itin tinka įvairiausių saldėsių gamyboje, nes suteikia desertams išskirtinio poskonio: šio gėrimo skonis panašesnis į vanilės. Jo tekstūra yra pakankamai unikali, šiek tiek kreminės konsistencijos. Šis gėrimas dažnai naudojamas kepant šokoladinius, vanilinius pyragus ar bananų duoną.

Dėl ypatingo riešutinio, pakankamai saldaus skonio ir kreminės konsistencijos migdolų gėrimai gali būti naudojami kepant sausainius, pyragus, bandeles ar blynus. Iš ryžių pagaminti gėrimai yra švelnaus ir natūraliai saldaus skonio. Jie yra vandengingesni, todėl puikiai tinka kokteiliams, glotnučiams ar desertams, taip pat iš jų dažnai gaminami įvairūs pudingai ar kremai.

T. Lauvray siūlo ir kelis abejingų nepaliksiančius desertų receptus, kurie ne tik patiks smaližiams, bet ir atgaivins šiltą vasaros dieną.

Ryžių gėrimo pudingas

Jums reikės:

  • 1/3 puodelio cukraus;
  • 3 šaukštų kukurūzų krakmolo;
  • žiupsnelio druskos;
  • 2 puodelių ryžių gėrimo;
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės.

Gaminimas

Pirmiausiai dideliame puode sumaišykite cukrų, kukurūzų krakmolą ir druską. Tuomet palaipsniui pilkite ryžių gėrimą ir viską sumaišykite taip, kad neliktų gumuliukų.

Gautą mišinį virkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol šis sutirštės. Kai gauta masė sutirštėja, maišydami viską pavirkite dar 2–3 min.

Pudingą nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite į gautą masę vanilę. Leiskite pudingui atvėsti, tuomet supilkite jį į indelius ir įdėkite į šaldytuvą dar 2–3 val., kad sustingtų. Patiekite su mėgstamais vaisiais ar uogomis.

Migdolų gėrimo ledai

Jums reikės:

  • 2 puodelių migdolų gėrimo;
  • 2 puodelių anakardžių riešutų;
  • klevų sirupo (pagal skonį).

Gaminimas

Anakardžių riešutus reikėtų mirkyti vandenyje per naktį, kad suminkštėtų. Tuomet išmirkytus anakardžius sudėkite į maišytuvą. Įpilkite migdolų gėrimo ir viską sumaišykite. Įpilkite šiek tiek klevų sirupo ir viską dar kartą maišytuvu pamaišykite iki vientisos, tirštokos masės. Šį mišinį supilkite į ledų gaminimo aparatą ir maišykite, kol atsiras minkšta, į skystus ledus panaši masė. Tuomet gautą mišinį supilkite į indą ir įdėkite į šaldymo kamerą. Ledus kameroje rekomenduojama palaikyti ne mažiau kaip valandą.

Skanaus!

Parengta pagal pranešimą spaudai

 



REDAKCIJA REKOMENDUOJA