Atvėsus orams – ekspertų patarimai, kaip stiprinti imunitetą natūraliomis priemonėmis

Vilnius
Reporteris Lina Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Nepastebimai atsliūkinęs ruduo su savimi atsinešė ir nenuspėjamus orus. Deja, staigius temperatūrų pokyčius neretai lydi ir peršalimai. Mitybos specialistai teigia, kad imuniteto stiprinimas šaltuoju metų laiku gali padėti apsisaugoti nuo tykančių ligų bei primena, kad svarbu tiek aktyvus gyvenimo būdas, tiek teisinga mityba. Tad ką derėtų įtraukti į savo valgiaraštį, norint išlikti kaip įmanoma sveikesniems ir žvalesniems?

Svarbiausiai – maisto įvairovė

Pasak geros savijautos centro „Sanus“ visuomenės sveikatos specialisto Tomo Radišausko, atvėsus orams savo organizmui būtina skirti šiek tiek daugiau dėmesio, o sportą derinti su sveika mityba.

„Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad mūsų sveikatai didžiausią įtaką daro gyvensena, o mityba – kaip pagrindinis geros sveikatos veiksnys – gali nulemti net apie 60 proc. bendros savijautos. Taigi, norėdami išlaikyti savo imuninę sistemą stiprią, o organizmą – atsparų ligoms, privalome ypatingą dėmesį skirti mitybai. Pagal rekomendacijas, viena pagrindinių taisyklių yra didelė maisto įvairovė: organizmas turi būti aprūpinamas ne tik pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, bet ir stiprinamas mikroelementais, t. y. vitaminais bei mineralais“, – sako T. Radišauskas.

Jo teigimu, netgi moksliškai įrodyta, jog žmonės, valgantys nepilnavertį maistą, yra labiau ir dažniau pažeidžiami infekcijų bei ligų.

Vitaminų apstu paprastuose produktuose

Pasakodamas, ko šiukštu neišbraukti iš savo meniu šaltuoju metų laiku, T. Radišauskas išskiria svarbiausius mikroelementus, kuriais turėtume aprūpinti savo organizmą.

„Gerai savijautai palaikyti privalu gauti vitaminų A, B2, B6, folio rūgšties, B12, C, D, E bei mineralų: cinko, seleno, magnio, geležies. Šie sveikatai palankūs elementai slypi nebūtinai piliulių pavidalu – jų gausu maiste. Štai, vitamino A apstu morkose, B6 – gausu bulvėse su lupena bei grūduose, folio rūgšties – avižų dribsniuose, vitamino C – saldžiosiose paprikose, spanguolėse, vitamino E – riešutuose, saulėgrąžų sėklose“, – vardija visuomenės sveikatos specialistas.

Šiai minčiai antrina ir prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, teigdama, jog keičiantis metų laikui, pravartu atidžiai peržvelgti savo racioną, o naudingų ir organizmui būtinų medžiagų galima nesunkiai atrasti parduotuvių lentynose.

„Atvėsus orams, kaip siūlo sveikos mitybos specialistai, reikėtų valgyti kuo daugiau vitamino C turinčių produktų. Jo šaltinis – tai ne tik citrinos, kiviai ar greipfrutai, bet ir, pavyzdžiui, brokoliai, žiediniai, briuseliniai, lapiniai kale kopūstai, taip pat špinatai.

Sezoninės mitybos pokyčius natūraliai padiktuoja asortimentas, kuris mūsų parduotuvėse keičiasi kartu su metų laikais, taip užtikrinant jo šviežumą ir įvairovę. Stebime, jog vėstant orams, kai baigiasi kaulavaisių, arbūzų ir kitų labiau vasariškų vaisių sezonas, pirkėjai kur kas aktyviau ima pirkti vynuoges, citrusinius vaisius, pagreitį įgauna raugintų daržovių vartojimas”, – pasakoja V. Juodkazienė.

Rekomenduoja atsigręžti į sezoniškumą

Visuomenės sveikatos specialisto T. Radišausko teigimu, Lietuvoje, kur egzistuoja visi keturi metų laikai, turėtume labiau kreipti dėmesį į sezoną ir pagal jį puoselėti ne tik įvairias laisvalaikio veiklas, bet ir maitintis tuo, ką siūlo gamta.

„Atėjus rudeniui, neturėtume pamiršti ir daržovių, vaisių, uogų, kurie taip pat praturtins maistą mikroelementais. Rudens sezoną šios gėrybės kiek kitokios nei vasarą, tai: obuoliai, svarainiai, kriaušės, šermukšnio uogos, šaltalankiai, spanguolės, česnakai, svogūnai, paprikos, morkos, ropės, bulvės, cukinijos“, – sako T. Radišauskas.

Tuo metu IKI maisto ekspertė priduria, kad atvėsus orams, organizmo nereikėtų apsunkinti valgant riebų maistą.

„Kaip sotų ir maistingą patiekalą galite rinktis pačias įvairiausias košes. O jei dar jas pagardinsite uogomis, ispaninio šalavijo sėklomis, linų sėmenimis, šviežiais vaisiais ar kitais mėgstamais pagardais, gausite ne tik labai sveiką, bet ir gardų patiekalą, palankų imunitetui. Be to, net ir šaltuoju metų laiku siūlau neišbraukti sveikųjų glotnučių – priešingai, tinkamai sudėlioti jų ingredientai gali tapti tikra vitaminų bomba ir padėti natūraliai sustiprinti imunitetą“, – pataria V. Juodkazienė ir dalijasi receptais.

Rudeninis glotnutis su moliūgais

Reikės:

  • ¼ stiklinės paprastų avižų;
  • ¼ stiklinės moliūgo tyrės (gali būti konservuota, trinta, virta);
  • ¾ stiklinės graikiško jogurto;
  • 1 obuolio;
  • ½ banano;
  • ½ stilinės mėgstamo pieno (migdolų, sojos ar pan.);
  • šiek tiek moliūgo pyrago prieskonių (nebūtina).

Gaminimas:

Pirmiausiai elektriniu trintuvu susmulkinkite avižas, vėliau ten pat dėkite obuolio griežinėlius, bananą, moliūgo tyrę, pieną ir jogurtą. Viską darsyk gerai sutrinkite. Norint, galima pagardinti moliūgo pyrago prieskoniais.

Imbierinis obuolių glotnutis

Reikės:

  • 2 obuolių;
  • 1 banano;
  • 1 stiklinės pieno (tinka sojų, riešutų ar kt. augalinis gėrimas);
  • ½ stiklinės graikiško jogurto;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • tarkuoto imbiero (pagal skonį);
  • 1-2 datulių.

Gaminimas:

Obuolius ir bananą nulupkite, sudėkite į elektrinį trintuvą. Ten pat supilkite pieną, jogurtą, įtarkuokite norimą kiekį imbiero, įdėkite kelias datules ir viską gerai sutrinkite. Glotnutį paskaninkite cinamonu.

Apelsinų ir spanguolių glotnutis

Reikės:

  • 4 vidutinio dydžio apelsinų;
  • 1 puodelio spanguolių (galima naudoti šaldytas);
  • ½ stikl. mėgstamo fermentuoto arbatos gėrimo kombučia;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

Apelsinus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį smulkintuvą. Ten pat sudėkite ir likusius ingredientus. Viską gerai susmulkinkite, paskaninkite vanilės ekstraktu.

Skanaus!