Atskleisti dar negirdėti faktai apie kolageną

Kaunas
Tomas Rimkus Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Kolagenas išvertus iš graikų kalbos reiškia gaminti klijus(gr. „kolla“ – klijai, „genos“ – gaminti). Tai mūsų organizmui itin svarbus baltymas, nuo kurio priklauso plaukų, nagų, odos grožis bei svarbios organizmo funkcijos. Šiame straipsnyje atskleisime, kodėl verta rinktis žuvų, o ne gyvūninį kolageną.

Žmogaus kūnas panašus į pastato konstrukciją. Vieną iš sudedamųjų konstrukcijos dalių – baltymo kolagenas. Jį galima vadinti vienu svarbiausių elementų. Tai rišantis jungiamųjų audinių pagrindas, padedantis išlaikyti odos stangrumą ir elastingumą, sąnarių lankstumą. Šis baltymas sudaro daugiau nei 70 proc. odos masės, 53 proc. sąnarių kremzlių bei 27 proc. kaulų masės.

 

Jauno žmogaus organizme yra visas reikalingas kolageno kiekis kūno funkcijoms palaikyti. Kitas svarbaus baltymas – elastinas. Jis pasigamina natūraliai, tačiau jau nuo 25 m. jo gamyba ima lėtėti. Tuomet oda suglemba, susiraukšlėja, dehidratuoja, praranda sveiką išvaizdą.

Maiste nebėra tiek vitaminų kaip anksčiau

Kolageną mūsų organizmas gamina iš aminorūgščių, kurios randamos baltyminiame maiste. Taip pat jo galime gauti tiesiogiai iš gyvulinių audinių. Šio baltymo gausu kaulų sultinyje, želatinoje, kiaušinių baltymuose, žuvyje bei kepenėlėse, spirulinoje, česnakuose.

Kolageno sintezei būtinas vitaminas C, kuris ją pagreitina. Jeigu organizmui trūksta vitamino C, gali išsivystyti jo nepakankamumas. Tai liga, kurios paveiktas organizmas nepajėgia taisyti audinių pažeidimų. Norėdami apsirūpinti reikiamu kiekiu šio vitamino – į savo maisto racioną įtraukite citrusinių vaisių bei uogų.

Tačiau, deja, mūsų maistas dabar skurdesnis įvairiais, neretai labai svarbiais, ingredientais – flavonoidais, vitaminais, mineralais ar ląsteliena. Jų trūkumas sukelia įvairias problemas – uždegimus, alergijas ar „uždegiminio“ pobūdžio ligas (pvz. reumatas, Hashimoto liga). Taigi reikia šių medžiagų gauti iš šalies – vartojant maisto papildus.

Žuvų kolageno struktūra panaši į natūralų – žmogaus organizmo kolageną

Kolagenas gali būti išgaunamas iš gyvūnų bei žuvų. Mokslinių tyrimų duomenimis, žuvų kolagenas yra kur kas grynesnis, saugesnis ir švaresnis nei gyvūninis. Visų pirma, jis yra ypatingai švelnus – labai panašus į tą, kuris savaime gaminasi žmogaus organizme. Žuvų kolageno sudėtyje yra daug signalinių peptidų, kurie skatina ląsteles gaminti daugiau kolageno. Tad oda sustangrėja ir tampa pastebimai jaunesnė, lygesnė. Pagerėja visų organų funkcionavimas, sustiprėja kraujagyslės.

Be to, svarbus pats liofilizacijos procesas, kuris reiškia džiovinimą, t.y. vandens pašalinimą nekaitinant, o naudojant vakuuminę technologiją. Vakuuminėje terpėje vanduo užverda kambario temperatūroje – greitai išgaruoja. Tuomet baltymai ir peptidai išlieka nepažeisti! Patekęs į skrandį ir gavęs drėgmės, preparatas atgauna iki džiovinimo turėtas savybes – tampa šviežiu, žaliu kolagenu.

Kolageno papildai su vitaminais ir mineralais – veiksmingesni

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kolageno papildai yra naudingesni nei grynas kolagenas. Jie aprūpina organizmą reikalingomis medžiagomis. Kartu sustiprinamas ir kolageno poveikis, pagerinamas jo pasisavinimas. Maisto papildo CollUp sudėtyje yra daug (net 60 mg 1 kapsulėje) liofilizuoto žuvų kolageno, smegenims svarbaus vitamino C, vitaminų A ir E, flavonoidų, gautų iš erškėtuogių ar dilgėlių ekstrakto.

Taip pat mineralų – seleno bei cinko, kurie drauge su flavonoidais malšina uždegimą, mažina laisvųjų radikalų kiekį, stiprina imunitetą. Selenas pasižymi priešnavikinėmis savybėmis. Sudėtyje esantis dilgėlių ekstraktas svarbus, nes stiprina plaukus ir nagus. Įvairūs B grupės vitaminai reikalingi plaukų augimui bei jų folikulų išsivystymui, gerina viso organizmo metabolizmą bei nervų sistemos veiklą.

CollUp – kompleksinis maisto papildas, padedantis palaikyti optimalų kolageno – svarbaus mūsų grožiui, savijautai, odos bei plaukų būklei – lygį organizme. Tai – jaunystė, sveikata ir grožis vienoje kapsulėje.