Angle down Atgal

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Įsibėgėjant grybavimo sezonui, gydytojai toksikologai primena, kad rinkti ir valgyti galima tik labai gerai pažįstamus grybus: baravykus, lepšius, ūmėdes, kazlėkus, raudonikius, voveraites ir pan. Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais? Ką tokiu atveju daryti?

Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Apsinuodijimų informacijos biuro vedėjos gydytojos toksikologės Laimos Gruzdytės, apsinuodijimo grybais simptomai gali pasireikšti labai įvairiai: per pusvalandį ar gerokai vėliau, praėjus 6–48 valandoms po valgio. Žmogus pradeda staigiai vemti, gausiai viduriuoti, jį kankina stiprūs pilvo skausmai, prasta savijauta.

„Visais atvejais, jei įtariate, kad apsinuodijote grybais, ar taip nutiko šalia jūsų esančiam asmeniui, geriausia nedelsiant skambinti į Apsinuodijimų informacijos biurą (tel. numeriu (8 5) 236 20 52.) Mūsų specialistai konsultuoja visą parą. Jums bus išsamiai patarta, kaip elgtis, ar reikia kreiptis į gydytoją, vykti į ligoninę. Labai svarbu atminti, kad apsinuodijimas grybais gali būti grėsmingas gyvybei, tad delsti jokiu būdu negalima“, – tvirtino medikė. 2018 metais dėl apsinuodijimo grybais stacionare gydyti 29 asmenys, 4 iš jų mirė.

Būtina žinoti. Net ir labai ilgai verdant bei dažnai keičiant vandenį, konservuojant ar džiovinant grybus, nuodingi grybai netampa nenuodingais, mat nuodai yra termostabilūs. (Annie Spratt nuotr.)
Būtina žinoti. Net ir labai ilgai verdant bei dažnai keičiant vandenį, konservuojant ar džiovinant grybus, nuodingi grybai netampa nenuodingais, mat nuodai yra termostabilūs. (Annie Spratt nuotr.)

L. Gruzdytė pridūrė, kad sunegaluoti galima ir nuo valgomųjų grybų, nes grybai – sunkiai virškinamas maistas. Valgomaisiais grybais galima apsinuodyti juos netinkamai laikant ar ruošiant. „Žmogų tokiais atvejais vargina sunkumas, skausmas skrandžio srityje, pykinimas, vėmimas bei viduriavimas. Tačiau tokio apsinuodijimo simptomai turėtų praeiti savaime“, – teigė VVKT atstovė.

Anot toksikologės, būtina žinoti, kad net ir labai ilgai verdant bei dažnai keičiant vandenį, konservuojant ar džiovinant grybus, nuodingi grybai netampa nenuodingais, mat nuodai yra termostabilūs. Įdomu tai, kad apsinuodyti gali ne visi tuo pačiu metu valgę tuos pačius grybus, o tik kuris nors vienas asmuo, mat jam galbūt pateko vienintelis patiekale buvęs nuodingas grybas.

Patariama nepirkti sūdytų, marinuotų ar kitaip konservuotų grybų turgavietėse. Taip pat rekomenduotina visada perrinkti vyresnio amžiaus žmonių surinktus grybus, nes dėl susilpnėjusios regos jie gali suklysti, apsirikti. Labai dažnai apsinuodijama, supainiojus nuodingą ir valgomą grybus, kadangi kai kurie jų yra panašūs tarpusavyje. Šviežius grybus patariama kuo greičiau sudoroti, nerinkti grybų po šalnų, nes juose būna prasidėjęs irimas.

Pavojingiausi Lietuvoje pasitaikantys nuodingi grybai: žalsvoji (blyškioji) musmirė, smailiakepurė musmirė, baltoji musmirė, eglinė kūgiabudė, smailiažvynė žvynabudėlė, valgomasis bobausis, rudeninis bobausis, nuodingoji tauriabudė, plaušabudės, nuodingasis nuosėdis.

VVKT informacija

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite