Ar žinote, kad iki šiol maisto produktus laikėte ne ten, kur jiems vieta?

Vilnius
Irma Bagūnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Ar žinote, kur geriausia laikyti pomidorų padažą arba kad šokoladui ir sausainiams šaldytuve – ne vieta?

Maisto saugos ekspertai tinklalapyje Dailymail.co.uk dalijasi patarimais, kokį maistą reikia laikyti šaldytuve, o kokiam kur kas geriau spintelėje.

Pomidorų padažas: šaldytuve

Anksčiau pomidorų padažo niekas nelaikydavo šaldytuve, tačiau dabar gamintojai deda mažiau druskos, natūralaus konservanto, tad laikyti pomidorų padažą spintelėje gali būti pavojinga jūsų sveikatai, teigia dr. Peteris Barrattas.

Laikomas šaldytuve pomidorų padažas ilgiau išliks tinkamas vartoti. Spintelėje galite jį laikyti tik tol, kol jis dar nepradarytas.

Šokoladas: spintelėje

Net ir karštą vasaros dieną šokolado jokiu būdu nedėkite į šaldytuvą. Ta pati taisyklė galioja ir sausainiams, triufeliams bei kitiems saldumynams, išskyrus vaflius ir šokoladą su kreminiu įdaru.

Šokoladas, laikytas šaldytuve, o vėliau išimtas, dėl šiltos kambario temperatūros pakinta. Jo paviršius ima kondensuotis, cukrus tirpsta ir kristalizuojasi, taigi šokoladas pabąla.

Be to, šokoladas sugeria kvapus, tad laikomas šaldytuve gali imti kvepėti ne taip ir gardžiai.

Sviestas: spintelėje

Nors tai ir pieno produktas, laikomas spintelėje keletą dienų, jis tikrai nesuges. Kremas, iš kurio gaminamas sviestas, yra pasterizuotas, todėl sviesto galiojimo laikas tampa ilgesnis. Be to, sviestą sudaro apie 80 proc. riebalų, todėl bakterijų augimo tikimybė yra labai maža.

Maisto higienos ekspertė dr. Lisa Ackerley pataria nedidelį sviesto gabalėlį laikyti sviestinėje ant stalo, o likusį – šaldytuve. Pajusite malonumą, kai užtepti sviestą ant duonos bus vieni niekai.

Kiaušiniai: šaldytuve

Didžiausią riziką, kalbant apie kiaušinius, kelia salmonelės. Rizika dar labiau išauga esant temperatūrų pokyčiams, kurie gali paveikti ir kokybę bei skonį.

Jei recepte nurodyta naudoti kambario temperatūros kiaušinius, keletą valandų prieš gaminant palaikyti juos kambario temperatūroje tikrai galite.

Džemas: spintelėje

Priešingai nei pomidorų padažas, džemas ir marmeladas, laikomas šaldytuve, gali imti pelyti. Maisto technologas Brianas Smithas teigia, kad taip nutinka dėl kondensacijos, susidarančios tarp indelio ir dangtelio, dėl ko susidaro tobulos sąlygos bakterijų augimui.

Sūris: šaldytuve

Sūryje yra daug baltymų, kurie veikai kaip energijos šaltinis bakterijų augimui. Minkštų sūrių, pavyzdžiui, mocarelos bei ožkos sūrio, galiojimo laikas trumpiausias.

Čederio sūris taip pat turi būti laikomas šaldytuve, nes taip bus išsaugotas geriausias jo skonis.

Kietieji sūriai (pvz., parmezano) gali būti laikomi ir ne šaldytuve, nes jų drėgmės lygis mažas, todėl ir puvimo rizika mažesnė.

Vis tik jei pakuotė yra pažeista, visų rūšių sūris turi būti laikomas šaldytuve.

Bananai / avokadai: spintelėje

Šie vaisiai auga šiltuose kraštuose, todėl žema temperatūra jiems netinka. Laikomi šaldytuve jie nesunoks, tačiau gali pajuoduoti. Dėl šios priežasties bananai, avokadai ir citrusiniai vaisiai turi būti laikomi vėsioje, bet ne šaltoje vietoje.

Duona: spintelėje

Kai kurie žmonės duoną laiko šaldytuve, norėdami prailginti jos galiojimo laiką, tačiau tai duoną išsausina, ji greičiau sužiedėja.

Vis tik duoną galima laikyti šaldiklyje net tris mėnesius. Žema temperatūra neleis jai supelyti, o atšildžius ji bus tarsi šviežia.

Šviežios prieskoninės žolelės: spintelėje

Bazilikas vos po paros šaldytuve suvys – jis oksiduojasi kur kas greičiau nei sausos prieskoninės žolelės, pavyzdžiui, rozmarinas ar čiobreliai. Valgyti šaldytuve laikomas žoleles nėra pavojinga, tačiau jos praranda savo skonį.

Ekspertai pataria žoleles laikyti uždarame indelyje, suvyniotus į drėgnoką skudurėlį, kuris palaikys reikiamą drėgmės lygį.

Pomidorai: spintelėje

Jei norite išsaugoti jų skonį, laikykite pomidorus kambario temperatūroje. Laikomi šaldytuve jie praras savo skonį, aromatą ir neprisirps.

Dr. Stuartas-Moonlightas dar prideda, kad šaldytuve laikomų pomidorų odelė pasidaro kietesnė.

Cukinijos / salierai / paprikos: šaldytuve

Šiose daržovėse yra daug vandens, tad daugelis ekspertų pataria jas laikyti spintelėje, kad jos per daug nesuminkštėtų. Vis tik jei daržovės neplautos, jos išsilaikys kur kas ilgiau laikomos šaldytuve.

Riešutų sviestas: spintelėje

Jei sunaudosite jį per tris mėnesius, nieko nenutiks. Riešutų aliejus gali atlaikyti aukštą temperatūrą, todėl laikomas spintelėje jis neištirpsta.

Rauginti agurkai / salotos / garstyčios: šaldytuve

Juose mažiau cukraus ir druskos, kurie veikia kaip natūralūs konservantai, tad šiuos produktus saugiau laikyti šaldytuve.

Tai ypač aktualu, jei rauginti agurkai yra naminiai, o ne pirktiniai.

Uogos / vynuogės: šaldytuve

Žema temperatūra ir drėgmė išsaugos uogų ir vynuogių traškumą, teigia maisto technologas Brianas Smithas. Be to, taip bus išsaugotas ir jų sultingumas.

Bulvės: spintelėje

Bulves patariama laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, tačiau niekada jų nelaikykite šaldytuve. Tai gali paskatinti cukraus gaminimąsi ir padidinti akrilamido kiekį – šis chemikalas siejamas su padidėjusia vėžio rizika, teigia Maisto standartų agentūros darbuotoja Joanna Abishegam-David.

Obuoliai: šaldytuve

Obuolius, kitaip nei daugelį kitų vaisių, patariama laikyti šaldytuve. Nokdami jie išskiria etileno dujas, dėl kurių šalia esantys vaisiai ima greičiau nokti ir pūti. Laikomi šaldytuve obuoliai ilgiau išliks tinkami vartoti.

Svogūnai / šakniavaisiai / česnakai: spintelėje

Laikykite juos tamsioje ir sausoje dėžėje, kad ilgiau nesudygtų. Česnakas, laikomas šaldytuve, ims pelyti, o perpjautas svogūnas išskirs propanethial S-oxide dujas, kurios, susimaišiusios su siera, ims skleisti blogą kvapą.

Tirpi kava: spintelėje

Drėgmė kenkia kavos skoniui ir aromatui, o laikant šaldytuve ir vis atidarant jo dureles, kavos indelyje ims kauptis drėgmė.

Vynas: šaldytuve

Atidarytas vynas turi būti laikomas šaldytuve. Laikant spintelėje, vynas po truputį ims oksiduotis ir virs actu.