Angle down Atgal

„ Apklotas skonis“, arba Žaidimai virtuvėje su priešdėliu „ap-“

Nedaug moterų pasakytų, kad sukiotis virtuvėje – mėgstamiausia veikla. Neseniai viena draugė mane išmokė, kad tikros moters vieta visgi virtuvėje, tačiau patogiai įsitaisius kėdėje, po dienos darbų gurkšnojant vyną ir stebint, kaip vyras gamina vakarienę.

Deja, dažnai tokį puikų vaizdą išsklaido vyriškas moto: „Kam gyventi, jei negali skaniai pavalgyti?“ Tuomet tenka grįžti į realybę, tipenti į virtuvę ir pasitelkti fantaziją, kaip sutaupyti laiko ir nustebinti išalkusią šeimą.

Šiuo metu mano virtuvėje karaliauja nauja meilė. Visai neseniai prisijaukinau puikų lietuvišką priešdėlį „ap-“ ir iš naujo atradau džiaugsmą gaminti apkepėles. Tiesa, tik pradėjusi, vadindavau jas „užkepėlėmis“, kaip ir daugelis kitų virtuvės šeimininkių, tačiau buvau informuota, kad toks žodis nevartotinas.

Labiausiai šiame gamybos procese mane žavi maisto produktų derinimas: mėsa, daržovės, varškė, netgi bulvių košė! Viskas tinka, o svarbiausia – gražiai atrodo. Prie tobulos išvaizdos gali prisidėti net indai. Moliniai, stikliniai, spalvoti, taškuoti, skirti visai šeimai ir maži, vienam asmeniui (šie labai gelbsti, sprendžiant klausimą „mėgstu–nemėgstu“).

Šį kartą ilgai sukau galvą, kaip pavadinti naują apkepėlę. Manau, geriausiai tiks „Apklotas skonis“.

Jums reikės:

  • šaldytos bemielės tešlos (tešlą galite gaminti ir pačios);
  • vištienos krūtinėlės;
  • morkų;
  • česnako;
  • kmynų;
  • ciberžolės;
  • aitriosios paprikos (čili pipiro);
  • sojos padažo arba majonezo;
  • mėgstamų prieskonių;
  • žirnelių;
  • fermentinio sūrio;
  • kiaušinio.

Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis, užspauskite keletą česnako skiltelių, užberkite druskos, pipirų, ciberžolės, smulkintos aitriosios paprikos. Jei mėgstate riebesnį maistą, dėkite keletą šaukštų majonezo, jei ne – puikiai tiks sojos padažas.

Ruošinį išmaišykite ir palikite marinuotis apie 30 minučių. Tuo metu nuskuskite ir sutarkuokite morkas, pasiruoškite indą, kuriame kepsite apkepėlę.

Į pasirinktą kepimo indą klokite sutarkuotų morkų sluoksnį, tada suberkite paruoštą vištieną, sudėkite žirnelius (galite rinktis šviežius, šaldytus ar konservuotus). Jei nemėgstate žirnelių, dar kartą pasitelkime fantaziją – galima rinktis pomidorus, špinatus, marinuotus agurkėlius ar šparagines pupeles.

Viską paslėpkite šaldyta tešla, ją aptepkite kiaušinio plakiniu, kad kepantis patiekalas įgautų aukso spalvą. Galite pabarstyti kmynų ir mėgstamų prieskonių.

Paruoštą patiekalą dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Užbarstykite tarkuoto sūrio ir kepkite dar tiek pat laiko.

Kol patiekalas „savarankiškai ruošis“ šeimos pietums, galite išgerti kavos ar neįprastai paserviruoti stalą (man tai teikia ypatingą džiaugsmą).

Apkepėlę puoškite žalumynais.

Gerų improvizacijų!

Lija

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite