Angle down Atgal

Ant lietuvių stalo – vis dažniau tunas ir skumbrė: kuo šios žuvys naudingos?

Žuvies mėgėjai visame pasaulyje gegužės 2-ąją mini tarptautinę tuno dieną. Tunas savo dienos tikrai nusipelnė – tai yra viena populiariausių maistui naudojamų žuvies rūšių pasaulyje ir pati populiariausia Europos Sąjungoje. Vienas europietis per metus vidutiniškai suvalgo 2,78 kg tuno. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, lietuviai šia žuvį bei jos giminaitę skumbrę taip pat mėgsta vis labiau. Tad kuo gi šios žuvys naudingos ir kodėl verta jas įtraukti į savo mitybos racioną?

Lietuviško prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad tuno, kaip ir bendrai visos žuvies, populiarėjimą Lietuvoje greičiausiai lemia lietuvių siekis maitintis sveikiau, didesnis dėmesys savo mitybai, noras paįvairinti savo racioną. Pernai, lyginant su 2017 metais, tuno gaminių tinklo parduotuvėse parduota 10 proc. daugiau. Tarp pirkėjų populiariausi tuno produktai praėjusiais metais buvo smulkinti tunai aliejuje ir savose sultyse, vytintas tunas, taip pat tunas sumuštiniams su meksikietiškais ir itališkais prieskoniais. Tiesa, šviežia tuno žuvis tarp lietuvių mažiau populiari.

„Lietuviai labiausiai mėgsta ne šviežią tuną, bet konservuotus jos gaminius. Ypač populiarus savose sultyse ar aliejuje konservuotas tunas. Taip pat vis daugiau nuperkama ir vytinto tuno, tuno paštetų bei užtepėlių. Rinkdamiesi pastaruosius gyventojai nevengia išbandyti ir naujų skonių – į prekių krepšelius deda tuną su bolivinėmis balandomis ir citrina, skirtingų šalių prieskoniais, alyvuogėmis ar žirneliais. Be to, gyventojai vis dažniau renkasi ekologiškus tuno konservus bei paštetus. Tuno gaminių pardavimai ypač išauga prieš didžiąsias metų šventes, tačiau pirkėjai šiandien juos vis dažniau renkasi ir kasdieniam stalui“, – sako V. Drulienė.

Mitybos specialistų teigimu, tunas yra išties naudinga žuvis, turinti daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Tune gausu omega 3 ir 6 riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Ši žuvis taip pat pasižymi dideliu B grupės vitaminų kiekiu. Šie vitaminai yra svarbūs sveikai odai, stipriems plaukams ir nagams. Tunas turi ir tokių žmogaus organizmui būtinų mikroelementų kaip geležis, manganas, fosforas, kalcis ir selenas. Ši žuvis taip pat pasižymi dideliu jodo kiekiu. Šis mikroelementas itin svarbus skydliaukės veiklai.

Nustatyta, kad tunas gali padėti sumažinti vėžio riziką, teigiamai veikia centrinę nervų sistemą, padeda išvengti depresijos, o taip pat turi teigiamą poveikį kraujagyslių ir kraujo būklei. Be to, tunas – nekaloringa žuvis, todėl tinka norintiems sulieknėti. 100 g šviežio tuno yra tik apie 140 kcal. Konservuotame tune jų paprastai būna dar mažiau.

Panašiomis maistinėmis savybėmis pasižymi ne tik tunas, bet ir kitos skumbrinių šeimos žuvys, pavyzdžiui, atlantinės skumbrės. V. Drulienės teigimu, skumbrių pardavimai pastaruoju metu taip pat augo.

„Šviežios skumbrės pardavimai pernai, lyginant su 2017 metais, išaugo 26 proc. Gyventojai daugiau pirko ir šaltai rūkytos, marinuotos skumbrės bei skumbrės konservų. Bendrai skumbrės ir visų skumbrės gaminių pardavimai per metus išaugo apie 5 proc. Mėgstamiausias gyventojų pasirinkimas šioje kategorijoje – konservuota skumbrių filė pomidorų padaže. Daug nupirkta ir šaltai rūkytos skumbrės. Stebint augančią šių produktų paklausą tikrai galima teigti, kad žuvis tampa vis svarbesne lietuvių mitybos raciono dalimi“, – sako V. Drulienė.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite