Notice: Undefined index: etapliusAdmin in /home/alfa/subdomains/etaplius/straipsnisDESKTOP.php on line 3
ETAPLIUS - Anglišką gardumyną pamėgo ir lietuviai: kokius kalėdinius keksus renkasi pirkėjai?
REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2018 m. Gruodžio 14 d. 10:24

Anglišką gardumyną pamėgo ir lietuviai: kokius kalėdinius keksus renkasi pirkėjai?

Šiauliai

Šventinį keksą galite įsigyti visose didžiosiose IKI parduotuvėse už 5,98 Eur/vnt.

Jurgita KastėnėŠaltinis: Etaplius.lt


64577

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, dažnas intensyviai galvojame ne tik kokiomis dovanomis šiemet pradžiuginsime artimuosius, bet ir kuo dengsime šventinį stalą. Tarp Kalėdų vaišių dažniausiai atsiduria jau tradicija tapę žuvies, daržovių ar grybų patiekalai. Maisto ekspertai sako, kad lietuviai tradicijas prisimena ir renkantis desertus, o, prekybininkų teigimu, tarp kūčiukų ir spanguolių kisieliaus pirkėjai ant stalo randa vietos ir žymiajam kalėdiniam keksui.

Nuo košės iki ištaigingo pyrago

Visame pasaulyje populiarus kalėdinis keksas dar prieš keletą šimtmečių visai nepriminė pyrago. Anglijoje, iš kurios ir kilo šis šventinis skanėstas, žmonės Kalėdų išvakarėse valgydavo slyvų košę tam, kad užpildytų skrandį po ilgos pasninko dienos. Bėgant metams, slyvų košės receptas pildėsi džiovintais vaisiais, prieskoniais ir medumi, kol galiausiai tapo mums visiems pažįstamu šventiniu keksu.

Šiandien kalėdinio kekso receptų yra daugybė. Kaip pastebi prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, skirtingi kekso gaminimo būdai atsirado, šiam skanumynui išplitus po pasaulį.

„Kalėdinis keksas daugelyje pasaulio šalių yra neatsiejama švenčių tradicija, tačiau kiekviena šalis turi savo originalų šio deserto receptą. Pavyzdžiui, Karibų jūros regione vaisiai, kurie naudojami kalėdinio kekso kepimui, dar keletą mėnesių prieš šventes yra mirkomi rome. Štai Portugalijoje į kiekvieną šventinį pyragą yra įdedama pupelė. Tas, kuriam papuola kekso gabalėlis su staigmena, yra įpareigotas kalėdiniu keksu pasirūpinti kitais metais“, – apie skirtingus receptus ir tradicijas pasakoja N. Juchnevič.

Keksą gardina lietuviškomis tradicijomis

Planuodami, kokius desertus patieksime ant šventinio stalo, dažniausiai renkamės jau gilias tradicijas turinčius lietuviškus patiekalus. Pasak IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, pirkėjai per šventes mielai išbando ir egzotiškesnių skonių, tačiau tradicijų laikymasis yra neatsiejamas nuo lietuviško Kalėdų stalo.

„Pirkėjai kalėdinių keksų pradeda skanauti dar gerokai prieš šventes, todėl kasmet stengiamės pasiūlyti kuo įvairesnį kalėdinių kepinių asortimentą. Pastebime, kad pirkėjai žavisi kitų šalių tradiciniais kepiniais, tad, atsižvelgdami į šį poreikį, šiemet siūlome vokišką Kalėdų keksą „Stollen“ ir Karibų įkvėptą „Šventinį keksą“ su datulėmis, papajomis ir romu. Vis dėlto iš viso asortimento daugiausia pirkėjų simpatijų laimi aguonų keksas, nes aguonos – privalomas lietuviško Kūčių stalo akcentas“, – sako B. Čaikauskaitė.

B. Čaikauskaitė priduria, kad didžiausias šventinių konditerijos gaminių pirkimo bumas prasideda, likus kelioms dienoms iki Kalėdų, nes pirkėjų pamėgti skanumynai nėra ilgo galiojimo dėl jų gamyboje nenaudojamų konservantų. Taip pat kalėdiniai keksai pirkėjams greitai neatsibosta – šie konditeriniai gaminiai perkami ir pasibaigus visoms šventėms.

Pasigaminti galima ir patiems

Turintiesiems daugiau laiko ir norintiesiems šiek tiek sodresnių skonių ant tradicinio vaišių stalo N. Juchnevič siūlo savo namus pripildyti džiovintų datulių, papajų ir romo aromatu, kepant šventinį keksą.

„Į dubenį sudėkite 150 g minkšto sviesto bei 135 g cukraus ir gerai išmaišykite, kol gausite kreminę masę. Įmuškite 2 kiaušinius ir maišykite toliau. Kitame inde sumaišykite 185 g miltų, žiupsnelį sodos, po stiklinę norimų džiovintų vaisių bei kitų priedų, o tada miltų ir vaisių mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase. Tešlą supilkite į riebalais išteptą kepimo formą ir 140 laipsnių temperatūroje kepkite apie 45 minutes. Leiskite keksui visiškai atvėsti, o tuomet apšlakstykite kepinį keliais šaukšteliais romo ir laikykite jį uždarame inde iki pat švenčių, kartais pašlakstydami dar trupučiu romo“, – kalėdinio kepinio idėja dalijasi kepyklų vadovė.

Reklama



REDAKCIJA REKOMENDUOJA