7 kasdieniai įpročiai, didinantys diabeto riziką

Vilnius
Unsplash.com nuotr.
Reporteris Agnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Net jei neturite antsvorio ir beveik nevalgote saldžiai ar per daug nesuvartojate lengvųjų angliavandenių, vis tiek galite patekti į diabeto rizikos grupę.

Antsvoris, netaisyklinga ar nesveika mityba ir ligų paveldimumas šeimoje yra svarbūs, bet tikrai ne vieninteliai veiksniai, didinantys riziką susirgti antro tipo diabetu. Mes sudarėme dažniausių įpročių pasirinkimų atvejus, kurie didina polinkį į diabetą – patikrinkite, ar jie yra jūsų arsenale?

Atsisakote kavos

Ryte puodelis stiprios kavos ne tik padeda atsibusti, bet ir sumažina diabeto riziką. Mokslininkai iš Harvardo padarė išvadą, kad tiems žmonėms, kurie per dieną išgeria nuo trijų iki šešių kavos puodelių, diabeto rizika yra 33 procentai mažesnė nei tų, kurie pasirenka kitus gėrimus. Akivaizdu, kad kai kurie kavos pupelėse esantys komponentai gali sumažinti atsparumą insulinui ir padidinti gliukozės apykaitą. Svarbiausia, kad kava būtų juoda, be cukraus ir be grietinėlės.

Dirbate naktinėje pamainoje

Labiau norėtumėte dirbti naktį? Jums gresia didelė rizika: Pietų Korėjos tyrimas parodė, kad žmonėms, kurie reguliariai dirba naktį, yra didesnė 2 tipo cukrinio diabeto rizika, net jei jie miega septynias – aštuonias valandas per parą. Prasta nakties poilsio kokybė ir didelės dirbtinės šviesos bei televizoriaus ekranų, kompiuterių ir mobiliųjų telefonų spindulių dozės yra tiesiogiai susijusios su sumažėjusiu jautrumu insulinui ir blogu cukraus kiekio kraujyje reguliavimu.

Nedaug valgote fermentuotų pieno produktų

Kuo mažiau gerų bakterijų žarnyne, tuo didesnė diabeto rizika. Naudingos bakterijos yra būtinos sveikam virškinimui – kitaip gali išsivystyti uždegimas, kuris savo ruožtu gali sukelti atsparumą insulinui. Lengviausias būdas išlaikyti žarnyno sveikatą yra pakankamai valgyti fermentuotų pieno produktų.

Pakankamai negaunate saulės

Žinoma, labai svarbu apsisaugoti nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio, kuris gali sukelti odos vėžį. Bet tam nereikia slėptis nuo saulės! Remiantis Ispanijos specialistų atlikto tyrimo rezultatais, žmonės, kuriems trūksta vitamino D, dažniau serga diabetu ir prediabetu.

Mokslininkai mano, kad geriausias vitaminas yra saulės spinduliai, kure būtini tinkamam kasos funkcionavimui, kuri gamina insuliną ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Todėl svarbu bent 15 minučių per dieną praleisti saulėje, taip pat valgyti maisto, kuriame gausu vitamino D, o prireikus papildomai – vartoti jį kapsulėmis.

Per daug laiko praleidžiate prie televizijos ekrano

Pitsburgo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad kiekviena papildoma valanda, praleista prie televizoriaus ar nešiojamojo kompiuterio, padidina diabeto riziką  iki 3,4%. Faktas yra tas, kad nejudrus gyvenimo būdas skatina visceralinių riebalų kaupimąsi, o tai savo ruožtu padidina diabeto išsivystymo riziką, sumažinant organizmo jautrumą insulinui.

Praleidžiate pusryčius

Praleisdami pusryčius, tikitės greičiau numesti svorio? Labai bloga idėja! Pirma, rezultatas bus visiškai priešingas, antra, tai greičiausias būdas susirgti diabetu. Nevalgydami pusryčių, sutrikdote insulino pusiausvyrą, todėl padidėja cukraus kiekis kraujyje.

Nevartojate angliavandenių

Tai gali atrodyti keistai, tačiau taip yra: visiškas angliavandenių atsisakymas riebalams ir baltymams naudingi, bet tai neapsaugos jūsų nuo diabeto rizikos, bet, priešingai, gali išprovokuoti ligas. Tyrimai su pelėmis patvirtino tiesioginį ryšį tarp riebių ketogeninių dietų ir padidėjusio atsparumo insulinui. Jei jums tikrai rūpi jūsų sveikata, įsitikinkite, kad maiste yra pakankamai gerųjų angliavandenių.

https://www.zinoti.lt