REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2019 m. Gegužės 23 d. 21:48

5 produktai, stiprinantys kraują

Šiauliai

pixabay.com

Kornelija SamuolytėŠaltinis: Etaplius.lt


80430

Gyvenimo tempas yra labai greitas, ir ne visada pavyksta rasti laiko sau, o ypač savo sveikatai. Žinoma, jog kraujas atlieka vieną svarbiausių funkcijų žmogaus organizme. Tad kokius produktus reikėtų vartoti siekiant išvengti sveikatos problemų, bei sustiprinti kraują?

Burokėliai

Reguliariai vartojant burokėlius, iš organizmo pasišalina šlakai ir toksinai. Burokėliai užkerta kelią piktybinių auglių susidarymui ir augimui. Taip pat juose gausu vitamino B, stiprinančio kraujagyslių sieneles, o tai užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, pakelia hemoglobino lygį kraujyje. Burokėliai stiprina imunitetą, užkerta kelią peršalimo ligoms ir virusinėms infekcijoms. Tiesa, valgant juos, kaip ir visus kitus produktus, verta nepamiršti saiko. Kadangi burokėliai tirština kraują.

Brokoliai

Medžiagos, esančios brokoliuose, žiediniuose kopūstuose labai naudingos kraujui ir imuninei sistemai. Ne tik vitaminas C, beta karotenas, bet ir cinkas bei selenas turi įtakos jūsų gynybinėms organizmo funkcijoms.Brokoliai reguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme. Mes vartojame itin daug organizmą rūgštinančių produktų, todėl būtina įtraukti ir šarminančių, taigi, brokolių. Kraujas pasisavins daugiau deguonies, organizmui bus lengviau pašalinti iš organizmo nereikalingas medžiagas.Brokoliuose esanti ląsteliena ir chromas padės reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl suvalgę šių daržovių, ilgiau jausitės sotūs.

Rėžiukai

Viename puodelyje rėžiukų yra visa rekomenduojama vitamino K dienos norma. Vitaminas K organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms. Taip pat skatina raumenų veiklą, palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą, gali sumažinti osteoporozės riziką ir yra būtinas normaliai inkstų veiklai.

Dilgėlės

Dilgėlės turi kraują stiprinančių savybių: didina eritrocitų ir hemoglobino kiekį kraujyje, plečia kraujagysles, jomis gydomasi sergant mažakraujyste. Tinka jos ir kraujui valyti, vidiniam kraujavimui stabdyti. Dilgėlių dažniausiai nerekomenduojama vartoti nėščioms moterims, nes gali sukelti persileidimą ir pakeisti menstruacijų ciklą. Taip pat jų geriau vengti sergantiems širdies ligomis, turintiems inkstų veiklos sutrikimų ir sergantiems su hormonų veikla susijusiu vėžiu. Pradėti vartoti rekomenduojama nuo labai mažos dozės.

Kanapių sėklos

Kanapių sėklas į savo mitybos racioną turėtų įtraukti žmonės, kurie rūpinasi širdies, kraujagyslių ir kraujo būkle. Kanapių sėklose esančios riebiosios rūgštys mažina blogąjį cholesterolį. Tai padeda palaikyti sveiką širdį ir neleidžia susidaryti apnašoms kraujagyslėse. Dėl užsikimšusių kraujagyslių gresia širdies priepuolis ir insultas. Riebiosios rūgštys mažina uždegimą, kuris kelia kraujo spaudimą ir apsunkina kraujotaką. Sėklos gali apsaugoti nuo diabeto, jei patenkate į rizikos grupę. Jos gali padėti kontroliuoti cukraus lygį kraujyje. Kanapėse esančios riebiosios rūgštys pagreitina gliukozės įsisavinimą ir kraujyje vykstančius procesus, kurie ją paverčia į energiją. Dėlto kanapių sėklų vartojimas gali padėti kontroliuoti saldumynų poreikį ir suteikti daugiau energijos.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA