Angle down Atgal

Naudingiausi prieskoniai jūsų kūnui, protui ir sielai

Antikos laikais ir viduramžiais prieskoniai buvo vertinami ne mažiau nei auksas ar brangakmeniai. Todėl nieko nuostabaus. Kad prieskoniai paskatino vystytis civilizaciją, ieškoti naujų ženklų bei prekybos būdų.Raštai, kuriuose aprašomos prieskonių gydomosios savybės, yra bene seniausi rašytiniai pamiklai mūsų planetoje.

Taigi, išrinkome dvidešimt naudingiausių prieskonių, kurių savybės yra vertingiausios jūsų sveikatai:

1. Ilgoji ciberžolė (KURKUMA)

Ilgosios ciberžolės tėvynė – Pietryčių Indija.

Gydomosios savybės:

Ilgosios ciberžolės šaknyse yra eterinio aliejaus, kuriame yra seskviterpeno; dažančiosios medžiagos kurkumino, krakmolo, dervų bei riebiųjų aliejų.

Jos skatina tulžies išsiskyrimą, gydo uždegimines bei alergines ligas ir skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

Ilgąja ciberžole patariama gydyti tulžies pūslės akmenligę, cholecistitą, kepenų cirozę bei hepatitą. Taip pat padeda mažinti svorį.

2. IMBIERAS

Imbiero tėvynė yra Pietryčių Azija, Kinija ir Vakarų Indija.

Gydomosios savybės:

Imbieras žadina apetitą, gerina virškinamojo trakto darbą, gydo pykinimą, vėmimą, meteorizmą bei lėtinį enteritą.

Imbierai skatina šlapimo išsiskyrimą, gydo reumatą bei neurasteniją.

Sergantiems angina patariama skalauti gerklę imbiero nuoviru.

Kai kuriose šalyse imbiero šakniastiebio milteliais ar nuoviru gydomi spazminiai galvos skausmai, bronchinė astma bei bronchitas. Taip pat imbieras greitina medžiagų apykaitą.

3. KAKAVMEDIS

Kakavmedžio tėvynė – tropiniai Amerikos miškai.

Maistinės ir kitos savybės:

Kakavmedžio sėklose yra net iki 57% riebiojo aliejaus, kuris sustingsta kambario temperatūroje, krakmolo, baltymų, ląstelienos, raugintų medžiagų, organinių rūgščių, raudonojo pigmento ir kt.

Be to jose yra šiek tiek alkaloidų ir kofeino.

Kakava tonizuoja žmogaus organizmą, nes joje yra alkalodio teobromino. Ypač vertingas yra kakavos sviestas, taip pat kakavos aliejus. Jis yra maistingas ir vertingas žmonėms, kuriems stinga energijos.

Kartusis šokoladas taip pat gerina jūsų smegenų veiklą.

4. AITRUSIS PIPIRAS

Aitriojo pipiro tėvynė yra tropiniai Lotynų Amerikos miškai.

Maistinės ir kitos savybės:

Aitrusis pipiras gerina virškinamojo trakto darbą.

Maistui naudojamos žalios bei džiovintos ir sumaltos aitriųjų paprikų ankštys.

Jais galima skaninti įvairius patiekalus.

Taip pat jie greitina medžiagų apykaitą.

5. PIPIRMETĖ

Pipirmėtė lūpžiedžių šeimos daugiametis žolinis augalas.

Gydomosios savybės:

Pasak Avicenos, pipirmėtėmis efektyvu gydyti galvos skausmus, vėmimą krauju, vidinį kraujavimą.

Be to, pipirmėtės stiprina skrandį bei skatina virškinamojo trakto darbą. Ant sumuštų bei pamėlusių vietų patariama dėti vyne išvirtų pipirmėčių lapų kompresus.

Jomis patariama gydytis sergant geltlige, o jų nuoviras skatina šlapimo išsiskyrimą ir slopina žarnyno skausmus.

„Žiniuonių patarimai“

Griežtai draudžiama „Vakarų eksprese“ paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite