REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2022 m. Gegužės 22 d. 18:37

2023-iuosius siūloma skelbti Šaulių sąjungos įkūrėjo V. Putvinskio-Pūtvio metais

Lietuva

BNS Fotobanko nuotr.

Reporteris BrigitaŠaltinis: Etaplius.lt


217514

2023-iuosius siūloma paskelbti Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) įkūrėjo, pirmojo vado ir ideologo Vlado Putvinskio-Pūtvio metais.

Toks siūlymas teikiamas, nes 2023 metais bus minimos V. Putvinskio-Pūtvio 150-osios gimimo metinės. Nutarimo projektą parengė grupė parlamentarų, tarp jų – kovą šaulėmis tapusios Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė bei kiti valdančiųjų ir opozicijos atstovai.

„Ši istorinė asmenybė ypatingai pasižymėjo stiprindama Lietuvos gynybinius pajėgumus, šiam tikslui su bendraminčiais įsteigdama Lietuvos šaulių sąjungą ir savo lėšomis apginkluodama pirmuosius organizacijos narius, iki pat savo mirties puoselėjo kultūrinę, sportinę, švietėjišką ir ideologinę organizacijos raidą“, – sakoma nutarimo projekte.

Pasak iniciatorių, jis teikiama siekiant Lietuvos visuomenei aktualizuoti V. Putvinskio-Pūtvio iniciatyvas žemės ūkio, švietimo, kultūros, sporto, gynybinių pajėgumų stiprinimo, Lietuvos teritorinio vientisumo – su Klaipėdos kraštu ir sostine Vilniuje – srityse.

Iš senos Žemaitijos bajorų giminės kilęs V. Putvinskis-Pūtvis gimė 1873 metų spalio 6 dieną Rygoje, mokėsi Lietuvoje, ūkininkavo savo dvare, yra žuvininkystės Lietuvoje pradininkas. 1919 metais V. Putvinskis-Pūtvis kartu su bendraminčiais įkūrė Lietuvos šaulių sąjungą, 1919–1922 metais buvo jos pirmininkas.

Lietuvos šaulių sąjunga yra sukarinta visuomeninė organizacija, telkianti žmones valstybės gynybai. Šiuo metu Lietuvos šaulių sąjunga turi apie 11 tūkst. narių.

BNS



REDAKCIJA REKOMENDUOJA