REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2020 m. Gruodžio 30 d. 08:11

2021-aisiais – svarbūs pokyčiai antstolių veikloje ir skolų išieškojimo srityje: ką būtina žinoti?

Vilnius

Freepik.com nuotr.

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


159914

2021-ieji atneš reikšmingų pokyčių skolų išieškojimo srityje ir antstolių darbo veikloje. Nuo sausio 1 dienos įsigaliosiantys įstatymo pakeitimai lems, jog pradės veikti naujas principas: „vienas skolininkas – vienas antstolis“. Jų iniciatorė buvo dar tuometinė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Skolų išieškotojai: toks reguliavimas perteklinis

Įsigaliojus įstatymo pataisoms skolų išieškojimas taps labiau apribotu: išieškotojai nebegalės laisvai pasirinkti antstolio rinkoje. Jeigu šiandien pradedant skolos išieškojimo procesą antstolį pasirinkti gali pats skolų išieškotojas, tai jau nuo sausio 1-osios Lietuvos antstolių rūmų sukurta sistema jį kiekvienam atvejui priskirs automatiškai, remiantis tam tikrais kriterijais, kuriuos nustatė Teisingumo ministerija.

Naujieji reikalavimai galios tik naujoms skoloms nuo kitų metų.

Lietuvos antstolių rūmai išplatintame pranešime teigia, esą tokiu būdu priverstinis išieškojimas skolininkams palaipsniui taps pigesnis ir paprastesnis, nes visi dokumentai dėl vieno asmens skolų bus nukreipiami tam pačiam antstoliui.

Savo ruožtu skolų išieškotojai tvirtina, kad šiais pokyčiais patenkinti yra tik patys antstoliai, kurių veikla mažiau konkurencinga. Visoje Lietuvoje veiklą vykdo vos kiek daugiau nei 100 antstolių. Skolų išieškojimu užsiimančių įmonių atstovai teigia, jog naujieji reikalavimai sukels didelių nepatogumų: pirmiausia dėl to, kad ne visų antstolių darbo kokybė yra vienoda.  

Abejonių naujojo skolų išieškojimo principo nauda neslepia ir dalis verslininkų. Pavyzdžiui, didžiosioms Lietuvos bendrovėms, kurios neišvengiamai turi nemažai skolininkų, kur kas patogiau bendradarbiauti su keliomis profesionaliomis skolų išieškojimo įmonėmis ar antstolių kontoromis negu su dešimtimis atskirų antstolių, išsibarsčiusių po visą šalį.

Tiesa, skolų išieškotojai teigia, kad nors įstatymas jau priimtas, ateityje bus stengiamasi imtis klausimo dėl perteklinio reguliavimo. Juo labiau, kad įstatymo pataisos jau kliuvo ir Konkurencijos tarybai, o jų atitikimu Konstitucijai suabejojo ir teisininkai. Primename, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijos 46 straipsnyje teigiama, jog Lietuvos ūkis grindžiamas privačios nuosavybės teise, asmens ūkinės veiklos laisve ir iniciatyva, o įstatymas saugo sąžiningos konkurencijos laisvę.

Aktualu skolininkams, turintiems po kelias skolas

Nauji pokyčiai aktualūs ne tik skolų išieškotojams, bet ir tiems skolininkams, kurie turi po daugiau nei vieną skolą. Jau nuo kitų metų jiems dėl naujų skolų teks bendrauti su vienu antstoliu. Lietuvoje daugiausiai prasiskolinama už prievoles valstybei, tačiau daug yra ir privačių skolų, teigia Lietuvos antstolių rūmai.

Kartais skolininkas galvoja, kad jeigu jau turi vieną ar dvi skolas, tai trys ar keturios nieko nebepakeis, tačiau taip mąstyti yra klaidinga. Vis dėlto, jeigu anksčiau naujos skolos atsirasdavo siekiant padengti senąsias, tai dabar tokių atvejų skolų išieškojimo procese pastebima kur kas mažiau.

Taip yra ne tik dėl augančio žmonių sąmoningumo lygio, bet ir dėl griežtesnių reikalavimų skolinimui. Dėl įvairių svertų ir reikalavimų šiandien skolininkams jau kur kas sudėtingiau vieną po kitos auginti naujas skolas. Be to, ir skolos išieškojimo kaina dažnai priklauso nuo to, kaip geranoriškai elgiasi pats skolininkas.

Remiamas turinys



REDAKCIJA REKOMENDUOJA