2020-ųjų – Tautodailės metų – pradžia pažymėta įsimintinu renginiu

Širvintos
Reporteris Monika Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Tautodailės metams skirtus renginius iškilmingai pradėjo liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės. Lietuvos nacionalinio kultūros centro įsteigti „Aukso vainiko“ apdovanojimai – svarbiausias šalies tautodailininkų, iškilių liaudies dailės kūrinių autorių, įvertinimas.

Šiųmetėje baigiamojoje konkursinėje„Aukso vainiko“ parodoje pristatyti dvidešimt aštuonių kūrėjų, geriausių savo apskričių meistrų, vertingiausi vaizdinės liaudies dailės, skulptūros, tapybos, grafikos ir taikomųjų dailės šakų bei kryždirbystės kūriniai. Nugalėtojais tapo ir simboliniais aukso vainikais buvo karūnuoti po vieną vaizduojamosios, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą: skulptoriusArtūras Janickas iš Alytaus už skulptūrėlių iš medžio kolekciją, audėja Aurelija Gražina Rukšaitė iš Kauno r. už įspūdingus juostų kilimus ir kryždirbysRimantas Zinkevičius iš Ukmergės krašto už kryždirbystės paminklus.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, sveikindamas iškilmių dalyvius, pabrėžė, kad tautodailė – tai nuostabus mūsų paveldas, perteikiantis tautos kultūros esmę. Bet tai nėra tik paveldas, į tautodailę turime žvelgti ir kaip į aktualų kultūros lauką, išsaugojusį darnų ryšį su vieta, kurioje užaugome, gyvename. Mums, šiuolaikiniams žmonėms, tautodailė, folkloras padeda suprasti, kad žmogus nėra tik sau, jis yra ir tautai, ir bendruomenei, ir jį supančiam pasauliui.

2020-uosius paskelbus Tautodailės metais visuomenė ir ypač jaunimas bus skatinami domėtis tautodailės raida, jos šakomis, suvokti tradicinės dailės ir amatų kultūrinę ir meninę vertę. Tam visoje Lietuvoje bus rengiamos konferencijos, parodos ir konkursai, vykdomi edukaciniai bei kiti projektai. Vienas jų – kasmetis konkursinių parodų ciklas, pavadintas „Aukso vainiko“ vardu, kviečiantis ir skatinantis visų dailės šakų kūrėjus išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, įkvėpimo ieškant senosiose tradicijose, drąsiai, savaip jas interpretuoti ir kurti.

Per penkiolika metų respublikinėse „Aukso vainiko“ parodose eksponuotos net 85 tradicinių medžio skulptūrų kolekcijos. Iš taikomosios dailės žanrų gausiausiai atstovauta tekstilė, taip pat pristatyta nemažai kalvystės kūrinių bei keramikos dirbinių, paprotinės dailės dirbinių – sodų, margučių bei juvelyrikos kūrinių kolekcijų. Kryždirbiai į „Aukso vainiko“ parodas įsitraukė tik trečiaisiais konkurso metais. Nuo to laiko baigiamosiose parodose pristatyta 81 kryždirbystės paminklų kolekcija. Kryždirbystės konkursą remią dailininkas skulptorius Tadas Gutauskas.

Įsimintinoje šventėje Alytaus kultūros centre dalyvavo Alytaus miesto mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa, Lietuvos tautodailininkų sąjungos regioninių skyrių ir bendrijų nariai, menotyrininkai, etnologai, žymūs visuomenės, kultūros veikėjai. Koncertavo vyrų grupė „Ugniavijas“, Alytaus šokio studija „Aušrinė“, cirko studija „Dzūkija“.