REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2018 m. Gruodžio 28 d. 10:38

2019-ųjų naujovės sveikatos srityje

Tauragė

Brigita ŠliužaitėŠaltinis: Etaplius.lt


65987

Sveikatos priežiūros ir gydymo sistemoje numatomi įvairūs pasikeitimai, tad pravartu su pokyčiais susipažinti iš anksto.

Vaistų galės įsigyti ir parduotuvėse

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo sausio 1 dienos bus leidžiama tam tikrus nereceptinius vaistus parduoti ne tik vaistinėse, bet ir kitose mažmeninės prekybos vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose, parduotuvėse ar degalinėse. Taip bus sudarytos galimybės gyventojams būtiniausius vaistus įsigyti, kai nedirba vaistinės arba yra pernelyg nutolusios nuo jų gyvenamosios vietos.

Užtikrinant saugumą, prekybos vietose galima bus prekiauti ne visais nereceptiniais vaistais, o tik tais, kurie atitinka įstatyme nustatytas sąlygas ir yra įtraukti į Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) tvirtinamą sąrašą. Šiuo metu šiame VVKT parengtame sąrašo projekte numatyta, kad iš viso bus galima parduoti tik 50 tam tikrų vaistų. Šis sąrašas bus patvirtintas kitų metų pradžioje, kai sausio 1 d. įsigalios įstatymas, leidžiantis tam tikrus nereceptinius vaistus parduoti ne tik vaistinėse. Žinoma, šis vaistų sąrašas bus periodiškai peržiūrimas, nes svarbu užtikrinti, kad keičiantis situacijai vaistų rinkoje, būtų atnaujinamas ir šis sąrašas. Pavyzdžiui, jei tam tikri vaistai išimami iš rinkos arba įtraukiami, šis VVKT sudaromas sąrašas irgi keisis.

Sutaupys pirkdami vaistus

4,5 mln. eurų – tiek per metus sutaupys daugiau nei 700 tūkstančių mūsų šalies pacientų. 2019 m. sausio 1-ąją įsigalioja svarbi naujovė – jau antrą kartą per pusmetį didinamas kardiologinių vaistų kompensavimo lygmuo. Šįkart nuo 90 iki 100 proc. bazinės kainos.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, Tai jau antrasis vaistų kompensavimo lygio padidinimas. Šių metų liepą kraujotakos sistemos ligų kompensavimo lygmuo buvo padidintas nuo 80 iki 90 procentų, o nuo šiol šie vaistai bus kompensuojami 100 proc. Galimybė pakelti kompensavimo lygį šiems pacientams atsirado po to, kai buvo sumažintos kompensuojamųjų vaistų kainos, tad dėl šio sprendimo išlošė daugelis pacientų.

Iš padidinto akcizo alkoholiui – lėšos sveikatinimui

Seimo nariai pritarė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymui, kad nuo kitų metų kovo turi didėti akcizų tarifas stipriems alkoholiniams gėrimams 10 proc. Prognozuojama, kad 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,39 euro ir dėl to Valstybės biudžetas 2019 metais papildomai surinktų apie 5 mln. eurų pajamų.

Šie pinigai galėtų būti panaudoti gydytojų rezidentų stipendijų ir atlyginimų sujungimui bei pavertimui draudžiamosiomis pajamomis, kurioms šių metų biudžete papildomai reikia apie 6 mln. Eurų, arba visuomenės sveikatos sričiai stiprinti, daugiau investuojant į realią pagalbą žmonėms, kurie turi įvairių priklausomybių. Taip pat Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, pagal kurį per metus Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) veiklos sutaupytos lėšos būtų skirtos gydytojų rezidentų algoms. Tam skirta daugiau nei 500 tūkst. eurų, tad artimiausiomis dienomis kiekvienas rezidentas gaus papildomų pajamų – apie 227 Eur vienkartines išmokas.

Pagalba sergantiems cukriniu diabetu

Šiemet stipriai pagerėjo medicinos priemonių prieinamumas cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Pacientai, kurių sveikatos priežiūrai namuose reikalingos paprastos ar išmaniosios insulino pompos, gali jas išsinuomoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Nuo kitų metų bus kompensuojama dar viena nauja pacientams labai reikalinga medicinos pagalbos priemonė – vienkartinės insulino adatos, kurios naudojamos, kai reikia suleisti insulino preparatus iš švirkštiklio. Pirmiausia šios adatos bus pradėtos kompensuoti vaikams, sergantiems I tipo cukriniu diabetu, skiriant po dvi adatas per parą.

Bus išspręsta eilių pas gydytojus problema

Pradės veikti dar viena naujovė e.sveikatos sistemoje - išankstinės pacientų registracijos informacinė sistema (IPR IS), kuri bus integruota su Elektroninės sveikatos paslaugų bendradarbiavimo infrastruktūros informacine sistema (ESPBI IS). Apjungus šias dvi sistemas bus galima efektyviau planuoti sveikatos priežiūros įstaigų ir jose dirbančių specialistų darbą, o kartu spręsti pacientų eilių problemą.

Taip pacientams atsiras dar viena nauja galimybė registruotis pas gydytojus, žinoma, išliks ir iki šiol įprasti būdai – registracija telefonu bei atvykus į registratūrą gydymo įstaigoje. Ši naujovė bus dar vienas svarbus žingsnis mažinant pacientų eiles pas gydytojus. Na, o sklandžia šių dviejų sistemų integracija rūpinasi Registrų centro specialistai. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šiuo metu gydymo įstaigos naudoja atskiras pacientų registracijos informacines sistemas, kurios neleidžia matyti kitų įstaigų specialistų užimtumo. Nuo kitų metų pradžios pradedami pacientų portalo ir specialistų portalo prototipų pristatymai sveikatos priežiūros įstaigoms, vėliau sukurta sistema bus išbandyta testinėje aplinkoje. Gyventojams galimybė prisijungti prie atnaujintos sistemos bus suteikta 2019 m. antrojo ketvirčio pradžioje.

Daugiau slaugos paslaugų

nuo šiol daugiau slaugos paslaugų galės gauti namuose besigydantys sunkios būklės pacientai. Per metus šiems ligoniams namuose galės būti suteikta ne 24, kaip buvo iki šiol, o dvigubai daugiau – iš viso net iki 52 slaugos paslaugų, apmokamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.

„Tai iš tiesų ilgai laukta žinia – šios paslaugos gyvybiškai reikalingos sunkiai sergantiems pacientams. Už šias sveikatos priežiūros paslaugas privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams, turintiems gydytojo siuntimą, mokėti nereikia – gydymo įstaigoms už jas sumoka ligonių kasos“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

Slaugytojai pacientų namuose atlieka nemažai įvairių slaugos procedūrų, t. y. suleidžia vaistus, prijungia ir prižiūri lašinės sistemą, paima kraują ar šlapimą laboratoriniams tyrimams, padaro elektrokardiogramą, užtikrina žaizdų bei pragulų profilaktiką ir priežiūrą, dirbtinių kūno angų (stomų) priežiūrą, enterinį maitinimą ir kt. Visos slaugos paslaugų namuose rūšys bei slaugos procedūros išvardytos sveikatos apsaugos ministro įsakyme.

Parengta pagal SAM inf.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA