REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2019 m. Gruodžio 11 d. 08:43

2019 metų Užimtumo didinimo programos rezultatų aptarimas

Alytus

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


110015

Druskininkų savivaldybė baigia įgyvendinti 2019 metų Užimtumo didinimo programą, skirtą užimtumo skatinimo ir motyvavimo paslaugų nedirbantiems ir socialinę paramą gaunantiems asmenims.

2ft-30960.jpg

Gruodžio 5 d. programos įgyvendinimo rezultatams aptarti vyko Atvejo komandos pasitarimas. Atvejo vadybininkė Asta Dyburienė pristatė Druskininkų savivaldybės užimtumo skatinimo pilotinio projekto rezultatus, stiprybes bei trūkumus apibendrino Druskininkų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Grigorienė. Programos įgyvendinime dalyvavo 51 dalyvis, kurie atitiko Užimtumo programoje keliamus tris kriterijus – ilgą laiką nedirbę, piniginės socialinės paramos gavėjai ir vyresni kaip 40 metų asmenys.

Šiai dalyvaujančių programoje asmenų grupei neužtenka vien tik bendrų integracijos į darbo rinką paslaugų, nes jų patiriamos problemos nėra vien darbo neturėjimas, jos apima daugybę dalykų (vidinės problemos, bendrųjų ir profesinių gebėjimų stoka, priklausomybės, įsiskolinimai, susisiekimo problemos, sveikatos būklė ir kt.). Tai iš esmės rodo, kad šiems asmenims reikalinga papildoma pagalba ir individualus dėmesys siekiant jų integracijos į darbo rinką. Šių asmenų grįžimas į darbo rinką labai sudėtingas. Siekiant palengvinti ilgą laiką nedirbusių asmenų nuo nedarbo pereiti prie užimtumo darbo rinkoje, buvo pasitelkta skatinimo ir motyvavimo bei socialinės paslaugos, kurios atitinka žmonių poreikius.

Ypač didelis vaidmuo šiame projekte buvo skirtas projekto dalyvių psichologinėms konsultacijoms ir jų asmenybės stiprinimui. Užimtumo skatinimo pilotinio projekto privalumas – individuali pagalba žmogui – atvejo vadyba, individuali ir grupinė psichologinė bei motyvacinė pagalba. Užimtumo programos, skirtos užimtumo skatinimo ir motyvavimo paslaugų nedirbantiems ir socialinę paramą gaunantiems asmenims, tikslas įgyvendintas: įdarbinta 20 proc., tinkami darbo rinkai 29 proc. ir reikalinga perduoti socialinės paramos sistemai 51 proc. programos dalyvių. Tačiau reikia atkreipti dėmesį vertinant rezultatus psichologine prasme, kad tai ilgalaikis procesas. Užimtumo skatinimo pilotinio projekto trūkumai tokie, jog į programą nebuvo įtraukti darbdaviai vyresniems ir su sveikatos problemomis asmenims, kuriems nėra darbo vietų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA