2018 metai patenka tarp keturių karščiausių metų stebėjimų istorijoje

Pasaulis
Pixabay.com nuotr.
Budintis Budėtojas Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė, kad globali 2018 metų temperatūra patenka tarp keturių aukščiausių visoje stebėjimų istorijoje.

JTO pabrėžė būtinybę imtis priemonių pažabojant planetos šiltėjimą.

Ataskaitoje, kuri buvo paskelbta prieš „COP24“ susitikimą dėl klimato kaitos Lenkijoje, Pasaulio Meteorologijos organizacija pabrėžė, kad 20 šilčiausių metų moderniojoje istorijoje, buvo fiksuoti per pastaruosius 22 metus, o 2018 metai juda link to, kad taptų 4-taisiais pagal karštumą metais istorijoje.

„Tai reikštų tai, kad pastarieji ketveri metai – 2015, 2016, 2017 ir 2018, taptų keturių šilčiausių metų serija,“ – sakė JTO agentūra apžvelgdama šių metų klimato būseną.

Ataskaita rodo, kad globalus temperatūros vidurkis, pirmaisiais 10 šių metų mėnesiais, buvo beveik 1,0 laipsnio pagal Celsijų aukščiau priešindustrinio amžiaus (1850-1900) lygio, rašo phys.org.

JTO atstovai atkreipia dėmesį, jog esame pirmoji karta pilnai suprantanti klimato kaitą ir paskutinė karta, galinti kažką dėl to padaryti.

„Kiekviena šiltėjimo laipsnio dalelė lemia skirtumus žmogaus sveikatos, maisto ir gėlo vandens prieinamumo, gyvūnų bei augalų išnykimo, koralinių rifų ir jūrų gyvūnijos išgyvenimo srityse,“ – pabrėžė Pasaulinės meteorologijos organizacijos vadovo pavaduotoja Elena Manaenkova.

Dar šio amžiaus pabaigoje galime išvysti temperatūros augimą, siekiantį 3-5°C“, jeigu savanaudiškai naudosime visus mums žinomus iškastinio kuro išteklius, tuomet temperatūros kilimas bus gerokai aukštesnis.

Siekiama atnaujinti ir remti Paryžiaus susitarimą ir globalinio šiltėjimo ribojimą. Jis turėtų įsigalėti 2020 metais ir juo siekiama apriboti globalų šiltėjimą žemiau 1,5°C laipsnio ribos, lyginant su priešindustriniu lygmeniu.

Tačiau ekspertai perspėja, kad šiuo metu globalinis atšilimas juda tokiu tempu, kad 2100 metais jis viršys tris laipsnius ir primygtinai prašo vyriausybes daryti daugiau, negu buvo numatyta iš pradžių.

Gismeteo.lt