2018 m. šiauliečiams atneš mažesnius verslo liudijimų mokesčius

Šiauliai
Budintis Budėtojas Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Artėjant naujiems biudžetiniams metams Lietuvos savivaldybės priima sprendimus dėl 2018 m. verslo liudijimų įkainių. Šiemet Šiaulių miesto valdžia ėmėsi ryžtingos verslo liudijimų įkainių mažinimo politikos. Šiuo žingsniu siekiama tiek kovoti su šešėliu, tiek praplėsti miestiečių galimybes padidinti savo pajamas.

Taip pat prisidėti prie socialinės atskirties problemų sprendimo, nes pigesni verslo liudijimai gali padėti mažinti nedarbo lygį mieste. Vien 2017 m. išsiimti verslo liudijimą nusprendė 1139 darbo biržoje registruoti šiauliečiai. Verslo liudijimų kainos yra mažinamos daugelyje sričių, atsižvelgiant į miesto prioritetus.

Verslo liudijimai korepetitoriams atpigs daugiau nei penkis kartus

Šiandien Šiauliuose papildomu mokymu užsiimantys mokytojai - korepetitoriai - turi galimybę savo veiklą įteisinti dviem būdais. Pirmasis - rinktis individualios veiklos pažymą, o antrasis - paprasčiausiai išsiimti verslo liudijimą. Tam užtenka verslo liudijimo „Kvalifikacijos tobulinimo ir papildomo mokymo veikla" (kodas 103). Šiaulių miesto savivaldybė šį mokestį sumažino nuo 510 eurų iki 100 eurų.

„Pats inicijavau šios srities verslo liudijimo mokesčio mažinimą, nes manau, kad mažesni mokesčiai mokytojams gali miestui ir jo gyventojams duoti daugeriopą naudą. Pirma, paskatinti dalį šešėlyje veikiančių mokytojų legalizuoti savo darbinę veiklą ir taip ne tik prisidėti prie miesto biudžeto, bet, dar svarbiau, rodyti puikų pavyzdį jaunajai kartai, kad rinkdamiesi skaidrumą mes stipriname savo miestą, šalį ir patys tampame stipresni. Antra, šitaip galime sudaryti mokytojams palankesnes sąlygas papildomai užsidirbti. ,,Manau, kad dabartinis mokytojų atlyginimas dažnai neatitinka nei mokytojui tenkančio darbo krūvio, nei paties darbo sudėtingumo, tad svarbu sudaryti palankesnes sąlygas mokytojams papildomai užsidirbti užsiimant legaliu verslu.“- tvirtina Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Nemokami verslo liudijimai mokiniams, studentams, neįgaliesiems, pensininkams

Taip pat nuspręsta suteikti nemokamus verslo liudijimus šioms gyventojų grupėms. Nuo 80 proc. lengvatos dydžio iki 100 proc. padidėja lengvata mokiniams ir studentams. Nuo 60 proc. iki 100 proc. didėja lengvatos asmenims, kuriems nustatytas 30 - 40 proc. darbingumo lygis, sunkus neįgalumo lygis arba didelių specialiųjų poreikių lygis, taip pat asmenims, kurie yra sulaukę senatvės pensijos.

„Nėra paslaptis, kad esant šiandieniniam kainų kilimui nemažai daliai pensininkų tampa sudėtinga sudurti galą su galu, tad socialinę atskirtį mažinančių priemonių būtinumas yra akivaizdus. Verslo liudijimai nėra vaistas nuo visų ligų, bet jie daliai pensininkų, studentų, neįgaliųjų gali suteikti sąlygas papildomai užsidirbti. Aišku, kad ne visi pasinaudos šia galimybe, bet dalis pensinio amžiaus žmonių vis dar gali darbuotis mažesniu krūviu. Manau, kad jiems galimybė nemokamai gauti verslo liudijimą gali būti patraukli.“- pastebi Šiaulių miesto meras Artūras Visockas

Mažinami paklausiausių verslo liudijimų įkainiai

Greta jau minėtų gyventojų grupių, bus atpiginami ir paklausiausių verslo liudijimų įkainiai. Pavyzdžiui, į šią grupę patenka verslo liudijimai kirpimo paslaugoms, prekybai, statybai. Nuo 510 eurų iki 500 eurų atpigsiančių verslo liudijimų kodai yra 003, 004, 031, 050, 051, 101, 102, 048, 104. Ženkliai mažinami ir siuvimo (014) bei betono apdirbimo paslaugų (020) verslo liudijimų įkainiai. Jų kaina mažės nuo 510 eurų iki 300 eurų.

Vienos lengvatos atsisakyta

Nors daugelio verslo liudijimų kainos Šiauliuose 2018 m. mažės, tačiau nuspręsta panaikinti 20 proc. mokestinę lengvatą, skirtą dirbantiems asmenims, individualios įmonės savininkams, tikriesiems ūkinės bendrijos nariams, gaunantiems su darbo santykiais susijusių pajamų (veiklos kodas 108). Planuojama, kad miesto reikmėms bus papildomai bus surinkta 10,2 tūkst. eurų. Taip pat nuspręsta palikti 50 nepopuliariausių rūšių 1 euro mokestį.

BNS spaudos centro informacija