REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2018 m. Gegužės 31 d. 08:29

Pasaulio lietuviai palaiko referendumo įstatymo pataisas

Pasaulis

PLB pirmininkė Dalia Henke. Arūno Sartanavičiaus nuotr.

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


39703

Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB) pritaria diskusijas sukėlusiai valdančiųjų politikų iniciatyvai nuleisti kartelę referendumui.

Išplatintame PLB pranešime pažymima, kad referendumo įstatymo korekcijos yra toleruotinos, nes, Lietuvai stojant į Europos sąjungą bei NATO, visos politinės jėgos jau buvo radusios valios ir pakeitusios Referendumo įstatymo nuostatas taip, kad būtų bent formaliai užtikrinta referendumo sėkmė.

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke teigė, kad be referendumo įstatymo pataisų sunku tikėti sėkmės referendume dėl dvigubos pilietybės.

„Norint įvykdyti Konstitucijos straipsnio pakeitimą, reikia surinkti milijoną tris šimtus Lietuvos piliečių balsų. Užsienyje gyvenančių bei turinčių balsavimo teisę LR piliečių yra tik 300 tūkstančių, todėl daugiau negu 1 milijono balsų UŽ reikės Lietuvoje ir nepakeitus referendumo kartelės nematome galimybės referendumui įvykti“ - sakė D. Henke.

Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas dr. Rimvydas Baltaduonis taip pat nemato nieko blogo referendumo įstatymo pataisose.

„Jeigu Tauta būtų norėjusi, kad kvalifikacinė dauguma būtų, tai ir būtų įrašiusi į Konstituciją. Tačiau neįrašė, o paliko tai Referendumo įstatymui, kurį demokratiškai išrinktas Seimas gali keisti laikydamasis atitinkamų procedūrų“, - kalbėjo R. Baltaduonis.

Pasaulio lietuviai, kalbėdami apie pilietybės išsaugojimo klausimus, ragina Lietuvos ir užsienio lietuvių žiniasklaidą, Lietuvos intelektualus bei visuomenininkus, politikus, teisininkus, dvasininkus ir meno pasaulio žmones tęsti diskusijas apie pilietybės suteikiamas pareigas bei teises, grėsmes ir galimybes. Tegu ši tema ne priešina, o vienija tautą.

ELTA primena, kad ketvirtadienį valdančiųjų pasiūlymą nuleisti kartelę referendumui dėl dvigubos pilietybės.

Valdančiųjų lyderiai pastarąją savaitę pasiūlė referendumo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama, kad pilietybę apibrėžiančiam Konstitucijos 12 straipsniui būtų taikoma išimtis, leidžianti sprendimą referendume dėl nuostatų keitimo priimti su mažesniu rinkimų teisę turinčių piliečių dalyvavimu.

Pasak projekto iniciatorių - premjero Sauliaus Skvernelio, „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio bei Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininko Gedimino Kirkilo, nenuleidus kartelės tam, kad dviguba pilietybė būtų įteisinta, tikėtis sėkmės Lietuvai svarbiame referendume yra nerealu.

Tačiau ši iniciatyva sukėlė tiek ekspertų abejonių, tiek opozicijoje esančių politikų pasipiktinimą.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis šį sumanymą taip pat pavadino nesaugiu. Seimo vadovas trečiadienį būgštavo, kad siūloma pataisa palengvins kelią keisti kitas esmines vertybes Konstitucijoje.

Konservatorius Žygimantas Pavilionis priekaištavo projekto iniciatoriams, kad šie sprendžiant referendumo dėl dvigubos pilietybės klausimą elgiasi vienašališkai, manipuliuoja žmonių valia ir siekia sukompromituoti konservatorius.

Valdančiųjų inicijuojami pakeitimai leistų sprendimą privalomajame referendume dėl Konstitucijos pirmojo skirsnio 12 straipsnio laikyti priimtu, jei tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip 1/3 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Projekte pažymima, kad likusiems Konstitucijos I skirsnio straipsniams keisti referendumu toliau būtų taikoma šiuo metu galiojanti „griežtesnė“ balsų skaičiavimo tvarka - juos pakeisti būtų įmanoma tik tuo atveju, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę.

Dabartiniame referendumo įstatyme rašoma, kad privalomasis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių, o tam, kad sprendimas referendumu būtų priimtas, reikia daugiau kaip pusės piliečių, turinčių rinkimų teisę, pritarimo.

Tad tam, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės pavyktų, nepakeitus Referendumo įstatymo, reikėtų apie 1,3 mln. piliečių sutikimo.

Referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo ketinama organizuoti kartu su Prezidento rinkimais 2019 metais.

ELTA



REDAKCIJA REKOMENDUOJA