REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2021 m. Kovo 14 d. 19:05

12 faktų apie smid­rus

Šiauliai

(valeria_aksakova nuotr.)

Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt


167836

Gur­manų vi­sa­me pa­sau­ly­je itin pamėg­ti smid­rai vis daž­niau pa­ste­bi­mi ir ant lie­tu­vių sta­lo. Ši pa­va­sa­rio dar­žovė ne tik ska­ni, svei­ka, bet ir fo­to­ge­niš­ka.

1. Smidras – puikus maistinių skaidulų šaltinis, jame gausu folio rūgšties, vitamino C, vitamino E, vitamino B6.

2. Smidrų vardas kilęs iš graikų kalbos žodžio, reiškiančio „ūglis“ arba „daigas“. Manoma, kad ši daržovė pradėta valgyti prieš 2 000 m. Viduržemio jūros rytiniame regione, kur buvo pamėgta dėl sveikatai naudingų bei afrodiziakinių savybių.

3. Pasaulyje labiausiai yra paplitusi žalios spalvos smidrų rūšis, tačiau galite pamatyti dar dvi: baltą, kuri pasižymi subtilesniu skoniu, ir violetinę, kuri yra mažesnė ir turi vaisius primenančio aromato.

4. Smidrus gaminti galima įvairiais būdais: virti, garinti, kepti ant žarijų, troškinti, gruzdinti ar paprasčiausiai kepti keptuvėje. Juos galima valgyti ir vienus, kaip užkandį, pabarsčius sūriu ar stiebą apsukus plonai supjaustyto kumpio gabalėliu.

5. Smidrai itin išpopuliarėjo ir kaip pusryčių maistas – jie patiekiami kartu su Benedikto kiaušiniais ar omletais.

6. Prieš ruošiant smidrus maistui, reikėtų nukirpti patį augalo galiuką. Geriausias būdas nuspręsti, ties kuria vieta nupjauti nevalgomą dalį, yra, pirštų galiukais prilaikant stiebo centrą, spustelėti jį per pusę. Natūralų lūžio tašką galima naudoti kaip orientyrą likusiems stiebams apipjaustyti.

7. Smidrus reikėtų sudėti į karštą pasūdytą vandenį ir virti 4 minutes. Svarbiausia smidrų nepervirti, nes suglebs, praras formą ir skonį.

8. Rekomenduojama smidrus virti surištus į ryšulėlį ir įstačius į puodą su vandeniu, kuris neapsemtų viršūnių. Taip jie virs garuose ir išliks maistingesni.

9. Baltieji smidrai iš kitų išsiskiria tuo, kad yra saldesni. Šie smidrai auginami tamsoje, juose neįvyksta fotosintezė ir jie nepažaliuoja.

10. Bavarijoje, Vokietijoje, yra įkurtas smidrams skirtas muziejus. Jis yra XV a. pastatytame pastate, kurį sudaro trys aukštai. Jame galima rasti net ir Andy Warholo paveikslą, kuriame pavaizduoti smidrai.

11. Smidrai būna moteriškosios arba vyriškosios lyties. Moteriškieji užaugina raudoną uogą, jie yra mažesni už vyriškuosius smidrus. Kadangi žmonės paprastai nori valgyti didesnes daržoves, ūkininkai augina daugiau vyriškosios lyties smidrų.

12. Susidarius palankioms sąlygoms, smidrai auga neįtikėtinu greičiu. Jų augimą kartais galima stebėti ir plika akimi, nes smidras per vieną dieną gali išaugti beveik 18 cm.

Parengta pagal pranešimą spaudai

 



REDAKCIJA REKOMENDUOJA