REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2020 m. Liepos 24 d. 19:25

10 maisto produktų ir patiekalų, kuriuos turėtumėte nustoti valgyti jau dabar

Vilnius

Iš pomidorų gaminamame kečupe yra labai daug cukraus. Pixabay.com nuotr.

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


139634

Yra tam tikrų patiekalų ir produktų, kuriuos nustoti valgyti yra labai sunku. Tačiau verta jau dabar sau pasakyti, kad nuo šiol jų atsisakysite arba pakeisite sveikesnėmis alternatyvomis. Kodėl? Sužinosite šiame straipsnyje. Bloga žinia ta, kad šiame sąraše yra nemažai lietuvių mėgstamų valgių.

Pica

Visi žinome tą jausmą: kartais tiesiog reikia užsisakyti į namus picos. Tačiau tai nereiškia, kad būtinai turite pasirinkti sūryje skęstantį užkandį su tona angliavandenių. Rinkitės plonapadę picą su daržovėmis ir kuo mažiau sūrio. O šalia picos užsisakykite ir salotų, kurios suteiks naudingų maistinių medžiagų be visų tų papildomų kalorijų.

Bulvių traškučiai

Na, kas gi suvalgo tik saują traškučių? Paėmus vieną, sustoti praktiškai neįmanoma, o visi tie nesveiki riebalai, druska ir angliavandeniai nusėda į kūną. Mes siūlome vietoje bulvių traškučių užkandžiams rinktis riešutus arba spragintus kukurūzus. Riešutai turi galybę naudingų organizmui medžiagų ir sveikųjų riebalų. Tiesa, jie gana kaloringi, tad nepersivalgykite. O štai spraginti kukurūzai turi daug skaidulų ir mažai kalorijų – jei tik nepadauginsite sviesto ar sūrio. Bet kuris iš šių dviejų užkandžių suteiks jums kur kas didesnį sotumo jausmą negu bulvių traškučiai.

Makaronai

Jeigu norite patiekalo iš makaronų, bet baiminatės angliavandenių, vietoje įprastų makaronų rinkitės daržovinius, kurių dabar būna pačių įvairiausių rūšių. Ruoškite juos kartu su liesu jautienos faršu ar kalakutienos krūtinėle, ir turėsite sveiką bei sotų patiekalą.

Pusryčių dribsniai

Daugelis jų turi kur kas daugiau cukraus ir angliavandenių, nei reikia žmogaus organizmui. Verčiau rinkitės avižinę košę. Joje esančios skaidulos suteikia sotumo jausmą ir sulėtina kalorijų įsisavinimą, tad sotūs jausitės ilgiau. Tai netgi gali padėti jums suvartoti mažiau kalorijų visos dienos eigoje!

Šokoladas

Įprastas šokoladinis batonėlis ar pieniško šokolado plytelė turi daug cukraus, nesveikų riebalų ir konservantų. Jeigu norite pasmaližiauti, rinkitės juodąjį šokoladą. Jis padeda sumažinti kraujo spaudimą, pagerina smegenų ir širdies kraujotaką bei apsaugo ląsteles. Rinkitės paprastą juodo šokolado plytelę, kurioje kakava sudarytų 70-80 proc.

Gruzdintos bulvytės

Pamirškite riebaluose gruzdintas bulvytes ir geriau jas kepkite orkaitėje. Palyginimui, maža porcija bulvyčių iš greito maisto užkandinės turi apie 230 kalorijų, o štai viena vidutinio dydžio orkaitėje kepta bulvė jų turi tik 130-140. Tačiau turėkite omenyje, kad nereikėtų krauti ant namuose keptų bulvių kalno grietinės, sviesto ar kečupo.

Balta duona

Ji turi labai nedaug skaidulų ir užkemša skrandį tuščiomis kalorijomis. Geriau rinkitės pilno grūdo javų ar senovinę rupią duoną.

Ledai

Norite šalto ir gaivaus deserto be gausybės riebalų, cukraus ir kalorijų? Rinkitės šerbetą ar neriebaus jogurto ledus. Arba išbandykite tokį vasarišką gardėsį: indelį atšaldyto graikiško jogurto pagardinkite uogomis ir riešutais. Tokiu būdu gausite ne tik baltymų ir kalcio, bet ir skaidulų bei kitų naudingų medžiagų iš priedų.

Kečupas

Galvojate, kad kečupą sudaro beveik vien tik pomidorai? Klystate – jame yra ir labai daug cukraus. Mes siūlome pomidorų padažą gamintis namuose patiems: internete yra gausybė receptų, iš kurių tikrai išsirinksite jums labiausiai patinkantį. Paragavę naminio kečupo, į pirktinį nė žiūrėti nebegalėsite.

Balti ryžiai

Organizme jie suskyla į cukrų ir tuščias kalorijas. Tiesa, balti ryžiai būna įvairių rūšių. Pavyzdžiui, basmati tipo ryžiai organizme suskyla lėčiau, todėl sotumo jausmą suteikia ilgesniam laikui. Taip pat labai svarbu ryžių nepervirti ir valgyti juos ne iškart išvirtus, o šiek tiek atvėsusius – taip mažiau apkrausite virškinimo sistemą. Rudieji ryžiai yra gera alternatyva baltiesiems, ypač jeigu derinsite juos su daržovėmis.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA