Pradėtas tyrimas įtarus apsinuodijimo maistu protrūkį

Kaunas
Irma Bagūnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pradėjo tyrimą dėl galimo ūmios žarnyno infekcijos protrūkio, kilusio apsinuodijus maistu kaimo turizmo sodyboje Kaišiadorių rajone. Skubus tyrimas pradėtas gavus nukentėjusių asmenų skundą, vėliau informacija apie galimą apsinuodijimo maistu protrūkį gauta ir iš visuomenės sveikatos specialistų.

Pagal gautą informaciją, praėjusį savaitgalį 10 asmenų, vakarieniavusių UAB ,,Roko sodyba“ (Stasiūnų k., Žiežmarių apyl. sen., Kaišiadorių r. sav.) kavinėje, pasijuto blogai, keli iš jų su ūmios žarnyno infekcijos požymiais kreipėsi į medikus.

Kaišiadorių VMVT, reaguodama į pranešimą, nedelsiant atliko kavinės patikrinimą, atrinko maisto produktų ir plovinių mėginius mikrobinei taršai nustatyti. Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad kavinės maisto ruošimo patalpose laiku neatlikta gamybos paviršių dezinfekcija, žalia mėsa tvarkoma jau paruoštų produktų zonoje, todėl kyla pavojus kryžminei taršai. Šaldytuvai, kuriuose laikomos žaliavos ir paruošti patiekalai, veikė netinkamai – juose užfiksuota aukštesnė nei turėtų būti temperatūra. Nustatyta ir kitų pažeidimų, be to pačios įmonės atstovų teigimu, šventinės vakarienės metu svečiai vaišinosi pačių atsineštu, namuose gamintu pyragu su kreminiu pertepimu.

Įvertinus patikrinimo metu nustatytų pažeidimų pobūdį, kavinės veikla laikinai sustabdyta. Atsakingiems asmenims nurodyta atlikti gamybos patalpų valymą ir dezinfekciją, pasirūpinti tinkamai veikiančia šaldymo įranga, bei pašalinti kitus trūkumus.

Tyrimas protrūkių priežasčiai nustatyti tęsiamas, laukiama epidemiologinės medikų išvados.