REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Šiaulių televizija2024 m. Balandžio 29 d. 17:24

Regiono verslininkai steigia fondą VU Šiaulių akademijai

Šiauliai

Skaistė GrigutytėŠaltinis: Šiaulių televizija


299617

Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, matydami vis didesnį paramos iš verslo poreikį švietimo, mokslo įstaigoms, keletą metų mėgino remti juos stipendijomis, tam tikrais tiksliniais įnašais. Po keletos metų tokios „procedūros“ gimė mintis įdarbinti turimas lėšas ir kad tai galėtų būti Vilniaus universiteto subfondas.

„Ką tai reikštų Šiauliams? Pirmiausiai, tai būtų tam tikras subfondo vienetas, kuriame siekiama iki rugsėjo mėnesio surinkti ne mažiau kaip 100 tūkst. eurų lėšų, kad galėtume įkurti ŠPPAR subfondą. Jo investuojamos lėšos būtų skirtos konkrečiai Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos veikloms finansuoti. Nesvarbu, kas tai būtų – stipendijos, konkretūs projektai, dėstytojų papildomas skatinimas, misijų skatinimas. Visą tai spręstų taryba, tikslingai paskirstytų lėšas pagal VU ŠA prašymus ir prioritetus“, – teigia ŠPPAR prezidentas Vytis Lembutis.

Idėja kurti subfondą nėra visiškai nauja, ji pradėta vystyti prieš pusantrų metų. Fondas bus neliečiamo kapitalo.

„Tai reiškia, kad visos lėšos, kurios patenka į fondo sąskaitą, negali būti išimtos arba fondo suma negali būti mažinama. Visa paskata būtų skirstoma tiktai ta dalimi, kuria fondas būtų investuojamas ir uždirbamas prieaugis. Tiek, kiek prieaugio per metus fondas uždirba, tokią dalį lėšų mes ir perskirstytume pagal suderintą projektų sąrašą su VU ŠA“, – sako V. Lembutis.

Išlaikyti mokslo rėmimo tęstinumą skatinamas prisidėti verslas. Dar kovo mėnesį buvo patvirtinta, kad ŠPPAR iš karto skirs pusę sumos. Dėl likusios sumos prisidėjimo bus kreipiamasi į verslo bendruomenę.

„ŠPPAR skirs pusę šitos sumos iš karto, tai yra, 50 tūkst. eurų tarybos sprendimu dar kovo mėnesį buvo patvirtinta, dėl likusio 50 tūkst. kreipsimės į mūsų verslo bendruomenes Šiaulių regione ir bandysime likusią sumą surinkti. Tačiau surinkę 100 tūkst. mes tos sąskaitos neuždarysim ir toliau norintiems prisidėti, skatinti. Kuo šita suma neliečiamo kapitalo bus didesnė, tuo labiau šitas prieaugis bus didesnis ir daugiau lėšų pasieks VU ŠA ir su ja susijusius projektus“, – aiškina ŠPPAR prezidentas.

Dėl subfondo įkūrimo vyko nemažai derybų su VU. Fondas skirtas būtent VU veiklai finansuoti.

„Visais atvejais esame aptarę scenarijus, kad nelikus VU ŠA, būtų vis tiek finansuojamos mokslo iniciatyvos arba projektai, kurie yra Šiauliuose. Fondas turi savo valdytojus, kurie yra atskaitingi visiems subfondo valdytojams. Mes kiekvienais metais gausime ataskaitas, kiek mūsų lėšų buvo įdarbinta, kaip buvo įdarbinta, koks yra prieaugis. Tuo pačiu, kiekvienais metais, gavus išvadas, taryba spęs, kaip tas lėšas paskirstyti, atliepiant galimus poreikius“, – sako V. Lembutis.

Prisidėti prie subfondo augimo gali ir fiziniai asmenys. Kiekvienas alumnas, baigdamas VU ŠA, gali didinti fondą kad ir simboliniu įnašu ir prisidėti prie šios įstaigos veiklos. Visi, norintys tai padaryti, kviečiami susisiekti su ŠPPAR.

Plačiau „Šiaulių televizijos“ reportaže.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA